Danas sv. Hubert, zaštitnik lovaca: slavlje u Rakovici – Preminuo Mile Stepić

3 stu

Danas je spomendan sv. Huberta koji je zaštitnik lovaca. Bio je plemić, najprije oženjen, pa postao udovac, da bi se potom posvetio samotnjačkom molitvenom životu koji je provodio u šumi, družio se sa životinjama i prirodom, sam bio lovac, te na kraju postao svećenik i prvi biskup Liègea, u Francuskoj. Bilo je to davno, u 7. i 8. stoljeću, prije gotovo 1300 godina. Umro je 727. godine. Ipak, premda je velik odmak od tog vremena, upravo blizina s prirodom i životinjama konstanta je koja povezuje njega i nas danas. Prema predaji, dok je na Veliki petak lovio u Ardenima, ugledao je jelena koji je imao raspelo među rogovima i čuo poziv na obraćenje.

Danas će mnoga lovačka društva slaviti sv. Huberta. Tako će i lovci slunjskog kraja ove godine slaviti svoga zaštitnika u Rakovici. Po običaju doći će u miimohodu u crkvu sv. Jelene i to u 18 sati. Slijedi misa. Nakon mise druženje kako to lovci znaju i običavaju.

031116b

Danas je sajam u Slunju. Oblačno je, prohladno i pada slaba kiša- Doznajemo da na Plitvicama pada i slab snijeg. Prošetali smo oko 10 sati i zabilježili nekoliko snimaka.

031116c

Dobra ponuda voća i povrća

031116d

 

031116e

Na graničnom prijelazu L. Petrovo selo  – Jučer su policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske u suradnji s djelatnicima Carine, na Stalnom graničnom prijelazu za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Ličko Petrovo Selo, na ulazu u RH, kod 54-godišnje državljanke Republike Hrvatske pronašli jedan kilogram sitno rezanog duhana, koji nije prijavila prije početka pregleda, dok je 32-godišnji državljanin Portugala dragovoljno predao 0.6 grama hašiša. Pronađeni duhan i hašiš su privremeno oduzeti, a njima su naplaćene novčane kazne – javlja PU ličko-senjska.

                    †

Preminuo je u 50. godini života MILE STEPIĆ iz G. Gline 149. Bit će pokopan danas 3. studenog u 15 sati na groblju u Cvitoviću. Za njim žali supruga Mira, sinovi Kristijan i Alen, sestra Kata s obitelji i rodbina