Subota 5. studenog – Priprema za Dan Gospodnji

5 stu

Jutros je u slunjskom kraju prohladno. Temperatura je koji stupanj iznad ništice. Odmakom dana sve se više oblaka gomila iznad našeg kraja…

Listajući novine – Listajući naslove novina pomalo nas uhvati muka. U Hrvatskoj rođeno 2.314 beba manje nego godinu ranije tj. 2014.Hoće li dvije milijarde kuna, koje će se ubaciti u Slavoniju, poboljšati odumiranje ove nekad najbogatije pokrajine? Osvjedočili smo se da bogati nemaju djecu nego oni koji ih vole, koji u djeci vide najveće bogatstvo. Mučna situacija nakon uhićenja desetorice časnika u Orašju. Polazili smo od krive pretpostavke da BiH želi u EU. Republika srpska ni muslimani ne žure u EU. Pogotovo kad ju je Britanija napustila. Svima postaje jasno da se Hrvate u Bosni želi istisnuti ili učiniti beznačajnima… Kriminal u Njemačkoj porastao 31%. Nije teško naći razlog! Rudnici, koji su bili ponos komunističkog režima, nakon 70 godina otkrivaju stravične zločine. U rudniku Barbarin Rog /Huda jama/ kod Maribora  3000 ljudi, među kojima 10% žena-djevojaka, živi su zakopani. To je bila najstroža tajna, zatrpana slojevima betona i zemlje! Kad je prošle godine ušla slovenska policija u rudnik a potom i drugi, ostali su zapanjeni. Kosturi bez prostrijelnih rana. Možemo zamisliti kakva je to bila smrt. Oni koji to ignoriraju ili relativiziraju sudjeluju u ovom zločinu nezabilježenom u povijesti.

051116b

Vraćamo se našoj svakodnevnici. Iluzija je da će napredak sve probleme riješiti. Nikakav napredak ne može nadomjestiti toplinu doma, očinskog i majčinskog doma. Bez topline doma vraćamo se u ledeno doba. Oni koji nemaju nade vide samo tamu koja se nadvija nad zemljom. Ipak, nismo orahova ljuska na uzburkanom moru. Ovaj trenutak je dragocjeni dar koji ugrađujemo u vječnost. Ne zaboravimo da naš Spasitelj nije otišao iz ovoga svijeta! On je jamstvo da ovo naše vrijeme ima smisla i da u njemu pripremamo Božje kraljevstvo.

051116d

Nordijsko hodanje nalazi i u Slunju pristaša

051116c

Knjiga biskupa Bogovića predstavljena u Sisku – Knjiga biskupa Mile Bogovića i prof. Ante Bežana „Crkva hrvatskih mučenika – Od ideje do ostvarenja” održano je u petak 4. studenoga u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Knjigu su predstavili sisački biskup Vlado Košić, recenzent prof. Milan Bešlić te autori biskup Mile Bogović i prof. Ante Bežen, a na kraju o hrvatskom martirologiju na području Sisačke biskupije progovorio je dr. sc. Mile Marinčić.

Posveta katedrale u Malaviju – Dragocjena prigoda za zajedničku radost i podjelu teškoća Crkve u Malawiju. Riječ je o pohodu toj afričkoj zemlji kardinala Fernanda Filonija, pročelnika Zbora za evangelizaciju naroda, na koji je pošao 3. studenog, kao izaslanik pape Franje, povodom posvećenja katedrale Maula, posvećene svetom Josipu Radniku, u nadbiskupiji Lilongwe. U okviru tog putovanja kardinal će se u Malawiju zadržati do 7. studenog, a potom će, do 10. studenog, biti u pohodu Zambiji.

la Cattedrale di Karonga

Katedrala koja će biti posvećena

Večeras je slavljena misa u slunjskoj crkvi u 17 sati. Župniku su se pridružila dva vojna kapelana: vlč. Milenko Majić i fra Mato Vincetić. Ovo je misa uočnica Dana Gospodnjeg na kojoj vjernici rado sudjeluju.

051116e

Misa večeras u 17 sati u Slunju

051116f