33. nedjelja – Zabijelili krovovi – Preminuo Jure Vukošić

13 stu

Ova nedjelja daje nam poticaja za razmišljanje o posljednjim stvarima. To su tvrdoglave istine koje moderno doba izbjegava: smrt, pakao ili raj. Mediji zavaravaju ljude zabavom, senzacijama…Isus govori o strahotama koje će se događati. One se doista događaju u životu svake generacije. Isus daje ohrabrujući odgovor na ove strahote. On upozorava da se ne dademo zavesti od strane smutljivaca i manipulatora. U našem vremenu manipulacija je globalna. Isus upozorava da ne idemo za takvima. Revolucionari koji su obećavali raj na zemlji napravili su pakao. Strahote koje se događaju u svijetu jesu nagovještaj završetka ovakvoga svijeta ali to nije svršetak. Oni koji ostanu postojani u vjeri u Isusa Krista  bit če dionici otkupljenja, spasenja. Ne trebamo se bojati unaprijed progona i odgovora progoniteljima jer se onda zatvaramo u geto. Dat će nam se mudrost ako smo postojani u vjeri. U progonstvima vjernici nastupaju nenasilno i bez straha. Vjernici su svjesni da im nitko ne može nauditi makar su izdaje, progonstva bolna. Spasenje je ne djelo ljudsko nego djelo Božje! Ni vlas vam s glave neće pasti! To se odnosi na naše spasenje koje je zajamčeno ako ostanemo čvrsti u vjeri. Ništa nas ne može rastaviti od ljubavi Božje!

131116b

Sa jutarnje mise u Slunju

Jutros je u slunjsko-plitvičkom kraju tmurno, maglovito, temperatura je oko ništice. Snijeg koji je jučer padao zabijelio je krovove kuća i nakitio stabla…

Dan sjećanja u Saborskom – Jučer 12. studenog u Saborskom je obilježen Dan sjećanja na stradanje ovog kapelskog sela pred 25 godina. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće pred spomen obilježjem “ranjena golubica”. Vijenac je položio izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u pratnji majki poginulih hrvatskih branitelja, Kate Matovina koja je 1991. izgubila dva sina i Jeke Galović čiji je sin poginuo 1993. u Humu. Vijence su položili i svijeće zapalili još mnogobrojni predstavnici županije, gradova, općina, braniteljskih i civilnih udruga. U Saborskom je bio i Ante Nazor, ravnatelj  Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

U 1130 sati slavljena je misa u župnoj crkvi za mučenike a nakon mise svečano otvaranje spomen sobe u kojoj će biti pohranjena dokumentacija o žrtvama Saborskog.

131116f

Danas je podijeljeno nekoliko tona jabuka nakon mise u 8 i 11 sati u Slunju. Aktivisti karitasa odvezli su starijim i nemoćnim  osobama u kuće. U pakovanju (mrežastoj vrećici) je 15 kg jabuka. Poznato je da je mraz uništio mnoge voćnjake proljetos ali negdje su pošteđeni. Ova pošiljka jabuka dolazi iz voćnjaka Sv. Matina na Muri. Zahvaljujemo rukama koje su ubrale ove jabuke i onima koji su ih platili kao i Karitasu iz Rijeke koji je ovaj put bio posrednik.

Prevaranti ne miruju – Policija je zaprimila obavijest građanina da mu je na kućnu adresu u Karlovcu nedavno došla nepoznata muška osoba i predstavila se kao djelatnik elektre te ga je građanin pustio u stan. Nepoznati muškarac rekao je tada da mora promijeniti osigurače te zatražio uplatnice o plaćanju struje i broj bankovnog računa što mu građanin nije ustupio jer je posumnjao u istinitost navoda. Nakon toga nepoznati muškarac naveo je da će mu netko drugi iz elektre promijeniti osigurače, a da njemu odmah plati 260 kuna, na što građanin nije pristao te je nepoznati muškarac otišao – javlja PU karlovačka. Kako vidimo prevaranti ne posustaju: smišljaju nove i nove tehnike varanja. Dobro je upozoriti građane da ne budu naivni i da ne vjeruju svakomu.  


                   

Preminuo je u 76. godini života JURE VUKOŠIĆ iz G Popovca 41, župa Lađevac. Sa suprugom Jekom r. Samardžija podigao je sinove Ranka i Zvonka. Bit će pokopan sutra 14. studenog na groblju u Lađevcu. Za njim žali supruga Jeka, sinovi Ranko i Zvonko, snahe Milkica i Gordana, unučad. Počivao u miru Božjem!

131116e

Jure Vukošić (1940-2016)