Danas sv. Nikola Tavelić – Za Martinje isključeno 20 vozača iz prometa

14 stu

Danas crkva u Hrvata slavi Sv. Nikolu Tavelića, prvog Hrvata koji je proglašen svetim. Rođen je oko 1340. godine u Šibeniku. Kao mladić ušao je u franjevački red i postao svećenik. Najprije propovijeda bogumilima u Bosni, a zatim s trojicom subraće odlazi u Jeruzalem. U vrijeme muslimanskoga blagdana Kurban Bajrama, otišli su do čuvene Omarove džamije i tamo propovijedali Evanđelje. Rasrđeni muslimani mučili su ih tri dana. Na današnji su ih dan sasjekli, bacili na lomaču i raznijeli njihove ostatke da ne dođu u ruke kršćana. U Rijeci, u gradskoj četvrti Krnjevo, podignuta je crkva sv. Nikoli Taveliću. Danas ova župa slavi svoga zaštitnika.

141116B

Hladni istočni vjetar danas traži da obučemo toplu odjeću (danas oko 10 sati u Slunju)

Jutros je u slunjskom kraju hladno, maglovito, ali se pomalo provedrava. Hladni vjetar povećava osjećaj hladnoće. Ugodno je u toploj sobi.

Zatvaranje prijelaza Pašin Potok –  Policija obavještava građane da će sutra, 15. studenog, u vremenu od 7 do 17 sati, zbog izvođenja radova na prometnim površinama biti zatvoren granični prijelaz za pogranični promet Pašin Potok. Vozačima savjetujemo da koriste najbliži međunarodni cestovni granični prijelaz Maljevac.

Kontrola prometa u povodu Martinja – Noću s 12. na 13. studenoga na području Policijske uprave karlovačke provedena je preventivno-represivna akcija Nadzor vozača pod utjecajem alkohola i opojnih droga. U akciji je kontrolirano 337 vozača, a njih 20 isključeno je iz prometa zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Najveća koncentracija utvrđena je kod 38-godišnjaka iz Duga Rese (2,17 promila) – javlja PU karlovačka.

Na području Policijske uprave ličko-senjske utvrđeno je ukupno 45 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 7 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola. Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je u subotu u Otočcu, kod 29-godišnjeg hrvatskog državljanina (2.43 g/kg).

Župnik Marijan Ožura u porušenoj crkvi u Cetingradu 1991. oficiru JNA: zašto rušite crkve? Ako ćete živjeti u Hrvatskoj u redu a ako nećete zašto rušite crkve i kuće?