Gospa od Zdravlja – Nastavlja se toplo vrijeme

21 stu

Danas je Spomen prikazanja Blažene Djevice Marije u hramu koji se u našim južnim krajevima osobito svečano slavi kao blagdan Gospe od zdravlja. Spomen otajstva Marijina prikazanja u hramu utemeljen je na apokrifnom spisu, takozvanom Jakovljevu protoevanđelju iz 2. ili 3. stoljeća. Ipak, neposredan povod za ovaj blagdan bila je posveta bazilike Svete Marije Nove koju je u Jeruzalemu podigao car Justinijan I. i koja je bila posvećena na današnji dan 543. godine.

211116a

Nastavlja se razmjerno toplo vrijeme za ovo doba godine. Oko 11 sati vidjeli smo majke s bebama u slunjskom parku. Ljudi priželjkuju snijeg i oštriju zimu.

 Radnim danam mise su u slunjskoj crkvi ovaj tjedan u 8 sati osim subote kad je u 17 sati. Idući tjedan počinje Došašće pa će mise zornice u Slunju biti ujutro u 6.25 sati. Mnogi se vesele ovim misama zornicama, od djece do odraslih.  

Upaljeno Betlehemsko svjetlo – 12-godišnja djevojčica Melanie Walterer iz gornjoaustrijske zajednice Klam u nedjelju je u spilji Isusova rođenja u Betlehemu zapalila svjetlo mira ili Betlehemsko svjetlo. S njom je bila grupa od 130  hodočasnika. “Bilo je vrlo dirljivo. Samo sam ja zamišljala da je špilja puno veća”- rekla je djevojčica. Nakon paljenja svjetlo je preneseno u katoličku župu Beit Sahour u Betlehemu odakle je poneseno na odredišta. U utorak bit će preneseno u Austriju. Ovo svjetlo mira od 1986. donosi se u Austriju odakle kao simbol mira putuje po svijetu.