Sv. Cecilija – Ljeto u Slunju – Osmaši krenuli prema Vukovaru

22 stu

Danas je spomendan sv. Cecilije, jedne od četiri velike rimske mučenice koja je živjela u 3. stoljeću. Njezino mučeništvo prvi se put spominje u 4. stoljeću. Bila je kršćanski odgojena kćerka rimskog patricija. Nakon vjenčanja s plemićem Valerijanom, molila je muža da očuva njezino djevičanstvo na koje se odlučila iz ljubavi prema Kristu. Valerijan je pristao. Otkrilo se da su kršćani te su nakon mučenja pogubljeni, a s njima i Valerijanov brat Tiburcije. Prema predaji za vrijeme vjenčanja, dok su odzvanjali glazbeni instrumenti, ona je u srcu pjevala samo Gospodinu, što je ljude Crkve potaklo da Ceciliju stave za zaštitnicu crkvene glazbe. Pokopana je u Kalistovim katakombama.

Ljeto u Slunju – Danas je divan sunčan dan u slunjsko-plitvičkom kraju. Toplo je tako da se mogu odložiti vjetrovke, jakne…Vidjeli smo u slunjskom parku razigranu djecu dok smo pili kavu na terasi.  Ljudi ne mogu vjerovati da je došlo ljeto iza Sviju Svetih. U 10 sati prošetali smo po Slunju i zabilježili nekoliko snimaka.

221116d

Danas kava na terasi u Slunju!

221116b

Razgovor triju prijateljica

221116c

Čudna li je ta sprava mobitel! Ali ipak ne može zamijeniti stisak ruke, zagrljaj drage osobe, pogled u oči…

221116f

Danas u 11 sati u župskom vrtu snimili smo pčele!

221116e

Sunčani dan je prilika za krpanje rupa po slunjskim ulicama

Osmaši krenuli u Vukovar – Jutros u 3.30 krenuo je autobus iz Slunja s osmašima prema Vukovaru. Pridružit će se osmašima iz Karlovačke županije kojima je omogućen dvodnevni posjet Vukovaru. Ovo je upoznavanje mladih s žrtvom koju je Vukovar podnio za slobodu. Posjetit će sva značajna mjesta u gradu heroju.

tin-novi-20161122_155701

Tin Štefanac poslao nam je ovu sliku iz Vukovara

Manje oružja u Slunju – U razdoblju od 14. do 18. studenog na području u nadležnosti Policijske postaje Slunj provedena je akcija Manje oružja, manje tragedije. Tom prilikom građani su dragovoljno predali: četiri puške, dvije ručne bombe, dvije mine, tromblonska mina, 2060 komada raznog vrsta streljiva, 11 komada praznih okvira i spremnika za municiju, 0,7 kilograma eksploziva, 51 komada elektro-detonatorskih kapisli – javlja PU karlovačka. Policija zahvaljuje svima koji su vratili ovo opasno oružje i napominje da to mogu učiniti i dalje bez sankcija!

Krađa u Pećanima – Jučer u Pećanima, Općina Udbina, dva nepoznata mlađa muškarca iz obiteljske kuće vlasništvo 82-godišnjakinje iz Pećana, otuđili su novac i nakit. Kazneno djelo počinili su tako što su ušli u dvorište i 82-godišnjakinju zamolili za komad žice kako bi mogli popraviti dio na vozilu, na što su ona i jedan muškarac otišli u garažu potražiti žicu, dok je drugi iskoristio odsutnost vlasnice, otišao u kuću i otuđio joj novac i nakit. Policija traga za počiniteljima, protiv kojih će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.