Danas sv. Katarina – 111 osoba dalo krv

25 stu

Danas spomendan Sv. Katarine Aleksandrijske, djevice i mučenice. Živjela je u 3. stoljeću u egipatskom gradu Aleksandriji. Prema predaji, bila je plemićkog roda i izvanredne ljepote. Neki kršćanski pustinjak poučio ju je kršćanstvu i pokrstio. Prelijepa princeza usprotivila se caru Maksenciju i kritizirala je njegove progone kršćana. Car se iznenadio razložnošću kojom je raspolagala kršćanska vjera te ju je izveo pred učene filozofe ali je i njih uvjerila u kršćanske vrijednosti. Stoga car pogubi filozofe a Katarinu nakon mučenja ubija. Sveta Katarina je zaštitnica djevojaka, sveučilišta i studenata, filozofa i znanstvenika, tiskara i knjižničara. Ona je jedna od najslavnijih kršćanskih svetica čije se ime i danas često daje ženskoj djeci. U slunjskom kraju to je jedno od najpopularnijih imena. Svima koji nose lijepo ime Katarina, Kata, Kate, Katica…sretan imendan!

Uz spomendan sv. Katarine vežu se razne poslovice i uzrečice: Evo nekih: Sv. Kata, snijeg za vrata! Katarina skoči van, do Božića mjesec dan! 

251116b

Jabuka donosi plodove bez obzira što joj krše grane, gađaju kamenjem…A mi ljudi?

U Šibeniku predstavljena knjiga biskupa Bogovića – Predstavljanje knjige umirovljenoga gospićko-senjskoga biskupa Mile Bogovića i prof. Ante Bežana „Crkva hrvatskih mučenika – Od ideje do ostvarenja” održano je u srijedu 23. studenoga u dvorani biskupske palače u Šibeniku. Knjigu je uz autore predstavio i šibenski biskup Tomislav Rogić kojega je biskupsko imenovanje zateklo na službi udbinskog župnika. 

251116c

Počeli su se navlačiti oblaci na nebo iznad Slunja

111 osoba dalo krv – Gradsko društvo Crvenog križa Slunj dana 24.11.2016. organiziralo je akciju Dobrovoljnog darivanja krvi na kojoj je pristupilo 111 osoba od kojih je 103 uspješno dalo krv – 94 muškarca i 9 žena. Hvala svima koji su se odazvali akciji te čestitamo novim darivaocima  (njih 10) koji su se odlučili na ovaj humani čin! (vijest i snimke poslala Mirjana Jurčević)

ddk-24-11-16

 

ddk-24-11

 

ddk-24-11-1

 

ddk-24-1