Lički Osik: Sastanak karitasovih volontera (video)

26 stu

Jutros je kišovito u slunjsko-plitvičkom kraju. Promjena se vremena očekivala nakon niza lijepih i sunčanih dana. Put nas vodi iz Slunja u Lički Osik. Na Plitvicama nas dočekala magla. Dodatni oprez. Franjo je iskusni vozač po svim uvjetima. Iz Korenice skrećemo prema Gospiću. Preko Ljubova i evo nas u Ličkom Osiku.

Prikupljaju se karitasovi volonteri. Oni rade po župama svakojake poslove za druge ili za opće dobro. U 10 sati molitva Srednjeg časa: birane psalme pjevamo u dva kora. Sjednicu je otvorio preč. Luka Blažević, ravnatelj karitasa,i pozdravio biskupa ordinarija mons. Zdenka Križića i biskupa u miru Milu Bogovića, volontere kojih se skupilo oko 50. Prisutne je pozdravio i biskup mons. Križić i i istakao da ima oko nas puno dobrote o kojoj se malo govori, ima onih onih koji svjedoče Božju ljubav prema onoj da je “blaženije davati nego primati”. Odao je priznanje karitasovim djelatnicima, volonterima…Potom je uzela riječ prof. Ljiljana Vokić, bivša ministrica prosvjete, intelektualka… Ona je progovorila iz svog kuta gledanja o karitasu. Spomenula je poznatu misao Dostojevskog: “Ako Boga nema sve je dopušteno!” Upravo je u Bogu naše uporište za život za druge. Navela je nekoliko primjera iz života. Djeca čiji otac ne ide u crkvu i ona će prestati nakon krizme u 40% slučajeva. Odgovornost roditelja je velika upravo zato da djecu nauče živjeti za druge. Najveći dar je vjera. Nema veće radosti nego izvući nekoga iz blata života i otvoriti mu nadu. Za takav rad ne očekujemo pohvale. Dobro činimo ne zbog slave, priznanja nego zbog dobra. Ponekad ne možemo pomoći bolesnicima ali možemo biti s njima. Molitva je bila najveća snaga koja je bila odlučujuća u obrani domovine od ropstva. Dobro je potisnuto iz medija. Zato karitasovi volonteri čine nešto divno… Ovo su samo neke misli iz izlaganja prof. Ljiljane Vokić. Nakon predavanja razvila se diskusija u kojoj su sudjelovala obadva biskupa…

U drugom dijelu susreta podnijela je izvješće o radu biskupijskog karitasa gđa Katarina Matanić. Nabrojila je  samo neke od aktivnosti odnosno pomaganja najpotrebnijima. Karitas podijeli svaki drugi mjesec 450 obiteljskih paketa hrane. Posene programe priređuju za dan polesnika, dan života. Organiziraju korizmenu akciju “Misereor” tj. skupljanje novčanih priloga za potrebne. Kariritas uzgaja krumpir koji daruju pučkim kuhinjama. Zatim podijela 44 tona jabuka, mandarinki…Karitas nije rezerviran za volontere: karitativno može raditi svaki čovjek. Nitko nije tako siromašan da ne bi mogao nečim  obdariti drugoga.

261116a

Prof. Ljiljana vokić između dvojice biskupa

261116b

 

261116c

 

261116d

Volonteri su pažljivo slušali izlaganje prof. Ljljane Vokić

261116

Pridružili su se predstavnici slunjskih volontera

261116f

Župna crkva u Ličkom Osiku

261116e

Ona s Jurom razvozi pakete od Gračaca do Slunja i to čini radosno…