Drugi dan zornica – Bura i hladno

29 stu

“Došašće je vrijeme intenzivne pozornosti na probuđenost duha. To je vidljivo po zornicama i biblijskim tekstovima o Gospodinovoj blizini i dolasku. Probuđena pozornost na Božju blizinu istovremeno je i pojačana pozornost na drugoga i produbljena pozornost na vlastitu nutrinu. Probuđen život nije raspršen među mnogim stvarima, nego sabran na temeljne odnose: s Bogom, s drugim ljudima i sa samim sobom”. Ante Vučković

291116b

Druga zornica jutros u 6.30 sati u slunjskoj crkvi. Temperatura je oko ništice, još je mrak. Oni koji su naslutili Gospodinovu blizinu ne mogu a da ne ustanu i pođu na zornicu. Evo nekoliko snimaka sa jutrošnje zornice.  

291116c

Broj onih koji su se odlučili rano ustati i poći na slunjsku zornicu raste. Ako svaki dan bude broj rastao za 10 osoba, onda bi do kraja Došašća crkva bila dupkom puna. Ministranti odnosno djeca mogu također doživjeti ljepotu zornice.

291116d

U Slunju jutros u 9 sati

291116e

Rijetki su jutros pješaci u Slunju

U Sisku otvoren dječji vrtić  – U Sisku je otvoren dječji vrtić „Sveta Marija Magdalena” u Selima. Vrtić je otvorio svoja vrata 28. studenog u koji je odmah upisano 20 djece. Blagoslovio ga je sisački biskup, koji je i njegov osnivač. Ovo je pedeset i četvrti  vjerski vrtić u Hrvatskoj, ali prvi i za sada jedini kojemu je osnivač jedna Biskupija. Prostori vrtića smješteni su u Pastoralnom centru župe sv. Marije Magdalene u Selima kod Siska, a u njegovo uređenje i opremu Biskupija je uložila oko 700 000 kuna. Voditeljice vrtića su časne sestre milosrdnice.   

Ilegalni prijelaz granice – U petak, u Jezercu, Općina Plitvička Jezera, policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske zatekli su četiri državljana Albanije (dvojicu 27-godišnjaka, 29-godišnjaka i 40-godišnjaka) za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli državnu granicu. Oni su uhićeni i uz optužni prijedlog dovedeni nadležnom prekršajnom sudu – javlja PU ličko-senjska. S tim u vezi postavlja se pitanje mogu li demokratske države očuvati svoje granice od naleta migranata. Sjeverna Koreja drži tvrde granice i spremi su pucati. Američki novoizabrani predsjednik Trump prijeti da će nekoliko milijuna migranata protjerati iz Sjedinjenih Država. Je li to realno? Pred naletom migranata, a to su žene, djeca, nenaoružani ljudi, nemoćan je i NATO-pakt.