U subotu 3. prosinca u Cvitoviću đakonsko ređenje Pere Jurčevića

1 pro

U subotu 3. prosinca u 11 sati u župnoj crkvi sv. Nikole u Cvitoviću gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić podijelit će red đakonata g. Peri Jurčeviću. Đakonat je zadnji stupanj prije svećeničkog ređenja. Njegovom đakonskom ređenju pridružit će se naši bogoslovi iz Rijeke i kolege bogoslovi iz Zagreba, rodbina i vjernici.

Pero Jurčević rođen je 08.05.1975. u župi Cvitović (Gornja Glina) od oca Blaža i majke Anke Jurčević. Kršten je u Cvitoviću 01.06.1975. Nakon završene srednje škole pokušao je naći duhovni put prema svećeništvu kod oca pavlina u Poljskoj. Prekinuo je i pauzirao do 2011.  kad se odlučio ponovno za put prema svećeništvu za Gospićko-senjsku biskupiju. Ovih pet godina studirao je na Filozofsko – teološkom Institutu Družbe Isusove u Zagrebu. Biskup je saslušao preporuke onih koji su ga pratili i odlučio podijeliti mu đakonat.

pet1

G. Pero Jurčević

0112163b

U prvoj crkvi đakon je imao veliku ulogu u crkvi. Ta je uloga pomalo izgubila važnost a Drugi vatikanski sabor dao je poticaje da se obnovi institucija trajnog đakonata. Tako je trajni đakonat zaživio u mnogim biskupijama. Crkva zaređuje za đakone danas i oženjene muškarce ali oni ne mogu biti zaređeni za svećenika, ostaju samo đakoni. Dakle, svaki svećenik prvo postaje đakon pa onda svećenik. Oženjeni đakoni ne mogu postati svećenici. Svaki đakon može krstiti, vjenčati, pokopati, propovijedati na misi i nositi pričest bolesnicima. Ne može služiti sv. misu, ispovijedati i podijeliti bolesničko pomazanje, što su službe koje pripadaju svećeniku. Ono što je danas praksa s đakonima u katoličkoj crkvi,  istočne (pravoslavne crkve) prakticiraju i sa svećenicima. U pravoslavnim crkvama zaređuju oženjene muškarce za svećenike ali ako zarede neoženjenog takav se ne može ženiti.