Danas sv. Ambrozije – Večeras premijera dokumentarca Vlade Butine

7 pro

Sveti Ambrozije, biskup i crkveni naučitelj, rođen je u Trieru oko 340. godine kao sin prefekta Galije. Rano je ostao bez oca te se s majkom vratio u Rim, gdje je studirao govorništvo i postao odvjetnik u državnoj službi. Oko 370. godine postao je guverner sjeverne Italije sa sjedištem u Milanu. Kada je u Milanu umro arijevski biskup Auksencije, narod i kler izabrali su ga za biskupa, premda je bio tek katekumen. U samo osam dana primio je sve redove i preuzeo katedru nadbiskupa. Istaknuo se u borbi protiv arijanstva koje je nijekalo Kristovo božanstvo. Bio je vrstan propovjednik kojeg su slušali mnogi uglednici, među njima i sv. Augustin kojeg je krstio. Bio je teološki pisac, pjesnik pa i skladatelj. “Ambrozijanska liturgija” je u bogoslužju Milanske biskupije još živa barem djelomično. Prvi je za euharistiju upotrijebio izraz “misa”.

Umro je 397. godine te je pokopan u milanskoj bazilici.

071216b

Jutros u slunjskom parku u 9 sati

Jutros je bilo minus 5 u Slunju. Zornica u slunjskoj crkvi u 6.30 sati. Niti hladnoća ne može spriječiti hrabre da ustanu rano i pridruže se zornicama. Jutro je vedro i sunce pomalo podiže temperaturu. Pred nama je lijepi dan.

Novi kip sv. Nikole u Kaluđerovcu – Župa Kaluđerovac kod Perušića u Gospićkom dekanatu 6. prosinca proslavila je svoga zaštitnika sv. Nikolu. Misu je predslavio gospićko-senjski biskup Zdenko Križić u suslavlju mjesnog župnika Josipa Štefančića, gospićkoga dekana mons. Mile Čančara i kancelara biskupije mr. Marinka Miličevića. Tom prilikom biskup je blagoslovio novi oltarni kip sv. Nikole, dar obitelji Arbanas. 

Večeras premijera dokumentarca Vlade Butine – Večeras je premijera dokumentarnog filma Vlade Butine u kino dvorani Pučkog učilišta u Slunju u 19 sati. Vlada veliko zanimanje za ovaj dokumentarac koji se bavi 1991. godinom, agresijom, osobnim i obiteljskim dramama, razaranju, odlasku u progonstvo…Vlado je svojom video-kamerom i foto aparatom svjedok vremena ne samo 1991. godine i svih godina domovinskog rata, nego i svih značajnih događaja do danas.  

                       †

Jučer 6. prosinca pokopana je na groblju u Cetingradu MONIKA ZRILIĆ koja je preminula u 51. godini života. Živjela je u Matuljima. Za njom žali obitelj, rodbina i narod slunjskog kraja