Posjetili 53 obitelji u Podmelnici

10 sij

Jutros je također hladno. Temperatura minus osam u Slunju. Misa u 8 sati u župnoj crkvi: 8. dan od ukopa Ivana Požege. Nakon mise i doručka pripreme za pohod obitelji. Stižu Ante i Lovro, prvi srednjoškolac, drugi osmaš. U 9 sati smo kod bolesnice koja je u devedesetim godinama. Tone u san i pomalo napušta ovaj naš svijet. Bolje rečeno rađa se za vječnost. A svako je rađanje bolno. Najljepše što joj možemo podariti je Bolesničko pomazanje. Da ostane u Božjoj ljubavi!

Put nas vodi u slunjsko naselje Podmelnicu, smješteno ispod brda Melnice. U naselju je više od 50 obitelji. Kod prvih obitelji s prezimenom Bosanac. Milenko je proslavljeni trener slunjskih “tigrova” i predsjednik lovačkog društva “Korana”. Slijede obitelji Bišćanić, Holjevac. Zapeli smo  na jednoj uzbrdici. Treba lopata i malo guranja. Prezime Obajdin jedno je od najčešćih u Podmelnici. Kod Marice Obajdin obilna okrepa. Zatim susrećemo prezimena Begović, Oštrina. Kos. Kod Jose Obajdina termometar pokazuje minus 14,2  stupnja. U zadnjoj kući Ruže Katić već je bilo 18 sati. Snijeg škripa pod cipelama. Ljudi bi rekli: “Noćas će zeko tražiti maju”. Nismo osjetili hladnoću jer se u toplim domovima dvostruko ogrijemo: vatrom iz peći i dobrotom ovih dragih ljudi.

Obišli smo 56 obitelji u kojima živi 161 osoba. Kad se podijeli ukupan broj osoba s brojem domaćinstava onda na domaćinstvo otpada 2,8 članova. Od 56 obitelji 12 je samačkih domaćinstava. Ponekad čujemo pritužbe upravo ovih usamljenih osoba da ih malo tko posjećuje. Ponovno molimo susjede, prijatelje, rodbinu i ljude dobre volje da posjete usamljene osobe u ovim hladnim danima. (snimke napravio Ante Lukač)

Kod obitelji Slave Obajdin

 

Među njima je četvero ministranata!

Detalj iz Podmelnice

Neobična obitelj: četiri udomljene osobe žive kao članovi obitelj

Ideja za zajednički snimak kod obitelji Kos

 

Domaćin čeka blagoslov pred kućom

Kod peteročlane obitelji Obajdin

 

Praunuk Luka kod svoje nake

U ovoj nam je obitelji bilo posebno ugodno: pogodit ćete zašto