Mećava u slunjsko-plitvičkom kraju – Blagoslov kuća u Blagaju

17 sij

Danas je spomendan sv. Ante pustinjaka. Sveti Antun, opat kojega cijela Crkva slavi na današnji dan, rodio se u vrijeme progona cara Decija negdje oko 250. godine. O njegovu životu znamo ponajviše zahvaljujući životopiscima sv. Atanaziju, sv. Jeronimu i Augustinu, crkvenim ocima. Antun je podrijetlom iz Kome u srednjem Egiptu. Bogatstvo i plemenitost njegovih roditelja bili su dobra podloga da Antun napreduje u mudrosti i duhovnom životu, pa su ga mnogi pitali za savjet. Takav je ugled imao jer se neprestano hranio čitanjem Svetoga pisma koje ga je sve više pozivalo na savršenost. U dobi od 18 ili 20 godina ostao je bez roditelja i morao se brinuti za kuću i sestru. Čuo je u jednoj službi Božjoj, nedugo nakon smrti roditelja, svetopisamsku riječ: ‘Ako želiš biti savršen, hajde prodaj sve što imaš i podaj siromasima, pa dođi i slijedi me, i imat ćeš blago na nebu!’

Jutros je prava mećava u slunjskom kraju. Snijeg nošen burom stvara smetove tako da je otežano čišćenje cesta. Ipak, u Slunju rade škole, vrtić…Temperatura je ispod ništice a bura stvara još veći osjećaj hladnoće.

Blagoslov kuća danas u župi Blagaj. Zapravo jutros u 9 sati trebali smo obići 5 kuća u Zečevu Varošu ali zbog otežanog prometa prisiljeni smo odgoditi odlazak u Zećev Varoš. Počet ćemo u Pavlovcu oko 9 sati, nastaviti u Blagaju, zatim u Veljunu, Točku. Vjerujemo da ćemo uspjeti obići ova domaćinstva.