Danas sv. Janja – Zima se ne povlači – Preminuo Slavo Samardžija i Janko Valentić

21 sij

Crkva danas slavi sv. Agnezu, jednu od najslavnijih kršćanskih djevica. U narodu je poznata kao Janja. Njezino je ime ušlo u Rimski kanon ili Prvu euharistijsku molitvu, u Litanije svih svetih, a svojim su je spisima proslavili najveći crkveni pisci kao sv. Ambrozije, sv. Augustin i sv. Jeronim. Prvi kršćanski rimski car Konstantin Veliki sagradio je na grobu sv. Janje nekoliko desetljeća nakon njezine smrti veličanstvenu baziliku. Još i danas se u toj bazilici na Nomentanskoj cesti u Rimu blagoslivljaju jaganjci od čije se vune prave paliji, što se daju nadbiskupima i metropolitima. U Hrvatskoj je ime Janja, Jnjica Jana popularno u nekim krajevima. Čestitamo svima koji nose lijepo ime Janja.

O nestalom indijskom salezijancu ni traga – Dan molitve za spas i oslobođenje p. Toma Uzhunnalil, indijskog salezijanca koji je uhićen u Adenu, Jemen, 4. ožujka 2016. nakon prepada u kojem su masakrirane 4 časne sestre i grupa osoba. Prepad su izvele uniformirane osobe, islamski ekstremisti. Na Dan molitve od 21. i 22. siječnja  pozvali su indijski biskupi.

Jutros je u Slunju oko minus 5 stupnjeva. Zima se ne predaje. Matisic Jelena iz Švedske javlja: “Kod nas ni malo snijega. 5 plus i proljeće u zraku”.  Draga nam je zima i snijeg ali je malo pretjerala – kažu naši ljudi. Jutros je tmurno a to znači da će temperatura ostati ispod ništice dok god sunce ne grane. Priželjkujemo bar koju zraku sunca. 

Danas je pogreb u Lađevcu. U Slunju je misa kao svake subote u 17 sati te vjenčanje.

                   

Preminuo je u 87. godini života SLAVO SAMARDŽIJA iz G. Popovca 37. Bit će pokopan 21. siječnja u 14 sati na groblju u Lađevcu. Za njim žali brat Mirko, nećak Predrag, sestra Mare i ostala rodbina

Preminuo je u 74. godini života JANKO VALENTIĆ iz Kruškovače 46. Rođen je 1943. Bit će pokopan u utorak 24. siječnja nakon mise u župnoj crkvi u Cetingrdu u 13 sati na groblju u Sadikovcu. Za njim žale sinovi Ivica, Milan i Pave, kći Draga i rodbina