Sv. Franjo Saleški – Zima ne popušta – Počinje teološki tjedan u Zagrebu

24 sij

Crkva danas slavi svetoga Franju Saleškoga. Rodio se 1567. godine u plemićkom dvorcu u Savoji. U Padovi je započeo studij prava, što je njegova oca veselilo jer je u njemu vidio svoga nasljednika. Nakon nekog vremena mladi se Franjo odlučio za svećenički poziv i započeo studij filozofije i teologije. Doskora je postao svećenik i biskup u Ženevi. U protestantskoj sredini susretao je ljude različitih staleža i na sve njih ostavljao dobar dojam. Cijenili su ga i poštivali zbog njegove razboritosti, učenosti i plemenita srca. Osnivao je bratovštine kršćanskoga nauka i svim svojim svećenicima prednjačio zauzetim pastoralnim radom. Surađivao je s laicima, za njih se brinuo pišući neumorno. Koristio je letke i plakate, knjige i razne brošure. Bio mu je blizak novinarski rad. 

Danas počinje 57. teološko-pastoralni tjedan u Zagrebu (Šalata) koji traje do 26. siječnja. Okupljaju se teolozi i svećenici ne samo iz Hrvatske nego i iz susjednih država. Tema tjedna je „Neophodnost dijaloga i pomirenja u hrvatskom društvu”.

Uz snijeg i hladnoću danas spustila i magla nad slunjski kraj

Nastavlja se hladno i tmurno vrijeme. Jutros pada slab zrnati snijeg u slunjskom kraju. Hladnoći se pridružila i magla. Nema na vidiku promjene vremena. Temperatura je jutros minus 6 stupnjeva. Zbog naoblake hladnoća će ostati preko čitavog dana. Ali, takvo vrijeme ne smije biti razlog da se povučemo u sebe. Posjetimo jedni druge, pogotovo one koji su usamljeni. Možda nekima treba neka sitnica koja im puno znači. Ponekad netko ovako razmišlja: ja druge posjećujem, brinem se za njih a sad kad sam u krevetu nikoga nema k meni! Nije li to trgovačko razmišljanje? Dam da mi se uzvrati! Međutim, nas nadahnjuje Božja ljubav koja je okrenuta prema drugima pa makar bili zli! Kad zao čovjek uvidi svoju sljepoću srca, svoj egoizam, kad se okrene prema Božjoj ljubavi dolazi do susreta. To je slično uskrsnuću od mrtvih. Unatoč ljudskoj nezahvalnosti mi se vraćamo Božjoj ljubavi koja nas zbunjuje i ne dozvoljava da se zatvorimo jedni prema drugima.

Danas u 10.30 u Slunju: oprez, jer nas led može iznenaditi!

Imamo skoro mjesec dana  priliku hodati po bijelom tepihu

U protekla 24 sata na području Policijske uprave karlovačke evidentirano je sedam kaznenih djela i jedna prometna nesreća s materijalnom štetom – doznajemo iz PU karlovačke.