Obraćenje sv. Pavla – Rukometaši nas razveselili

25 sij

Danas slavimo obraćenje svetog Pavla apostola. Događaj pred Damaskom na neki se način provlači kroz cijelu povijest zato što svaki čovjek proživljava svoj Damask – pad u prašinu, sljepoću. obraćenje i put k Bogu. Nekadašnjeg Savla, vrsnog intelektualca,  revnitelja židovskoga zakona Krist je pred Damaskom oborio ne samo s konja, nego i s njegove ohole umišljenosti. Od onog promatrača do čijih su nogu razjareni Židovi odlagali odjeću kad su kamenovali Stjepana Prvomučenika, Pavao postaje zauzeti i zelosni radnik  Kraljevstva nebeskoga. Prozvan je i to je bio – Apostolom naroda. Osnivao je crkve obilazeći Sredozemlje. Sve je smatrao sporednim u usporedbi s navještajem Radosne vijesti. Nisu ga zaustavili progoni, podvale..Napisao je poslanice koje su neprocjenjivi izvor teološkog promišljanja.

Jutros je osvanuo tanki sloj novog snijega u slunjskom kraju. I dalje je hladno a temperatura se ponegdje spustila i do minus osam stupnjeva.

Završava molitvena osmina za jedinstvo kršćana – Danas završava molitvena osmina za jedinstvo kršćana. Različitost je znak Božje raskoši stvaranja. Kršćanske tradicije ostavile su također različitost u nasljedovanju Krista. Bila bi oholost druge smatrati manje vrijednima zato što su drugačiji u kršćanskoj duhovnosti. Sveti Pavao, čije obraćenje danas slavimo, prošle nedjelje poručuje zajednici vjernika u Korintu: “Jer, Klojini mi, braćo moja, o vama rekoše da među vama ima svađa. Mislim to što svaki od vas govori: “Ja sam Pavlov”, “A ja Apolonov”, “A ja Kefin”, “A ja Kristov”, Zar je Krist  razdijeljen? Zar je Pavao raspet za vas? Zar ste u Pavlovo ime kršteni?”. Put u zajedništvo vodi preko poniznog nasljedovanja Krista. 

Rukometaši u polufinalu – Sinoć su nam naši rukometaši priredili neopisivo veselje u Francuskoj. Nadigrali su moćnu španjolsku reprezentaciju. Vodili su gotovo čitavu utakmicu. Ponekad je prednost bila tijesna pa smo strepili do završetka utakmice. Odahnuli smo na kraju i slijedila je eksplozija emocija, radosti…”Prezadovoljan sam jer smo u velikom hendikepu i imamo mnogo problema s ozljedama tijekom cijelog turnira. Ali danas je pobijedilo veliko hrvatsko srce i ljubav prema domovini. Hvala mojim igračima na tome! A naravno, zahvalit ću kao i uvijek Gospi međugorskoj i Isusu” – rekao je trener Željko Babić nakon pobjede novinaru RTL-a te dodao:  Stigla nam je i emotivna poruku žena koje su u ratu izgubile sinove, supruge i braću. Bilo je puno onih koji su molili za nas – zaključio je izbornik sa suzama u očima.”. Hrvatska je tako ušla u polufinale u koje ulaze osim Hrvatske još Norveška, Francuska i Slovenija. Možemo lako doći u finale vjerojatno s Francuskom. Ali, iznenađenja su moguća.

Četvrtak, 26. siječnja u 20:45
Francuska – Slovenija

Petak, 27. siječnja u 20:45
Hrvatska – Norveška

Susret u prolazu

Škola je završila: treba doći kući s teškom torbom na leđima

                   †

Preminula je u 81. godini života MARA KATIĆ iz Slušnice 110. Ispraćaj iz pravoslavne mrtvačnice u Slunju 25. siječnja u 13 sati a pokop na groblju u Slušnici. Za njom žale sinovi Milan i Nikola s obiteljima, brat Milan, sestre Stana i Milica