Danas Svijećnica – Sajam u Slunju – Preminula Jeka Flanjak

2 velj

Danas slavimo Prikazanje Gospodinovo u hramu ili kako puk kaže Svijećnicu. Riječ je o svjetlosti. Do danas nismo do kraja doznali što je svjetlost. Ona je nevidljiva našem oku a sve čini vidljivim, putuje 300.000 km u sekundi. Ona kao da ne postoji ako nema što osvijetliti. Današnji blagdan podsjeća nas na Krista kao Svjetlo svijeta, Svjetlo na prosvjetljenje narodima. Blagdan ima utemeljenje u stvarnom događaju iz Isusova života, kada su ga po židovskom običaju 40 dana nakon rođenja roditelji prikazali u hramu. Kao prvorođenca morali su ga otkupiti prinošenjem žrtve, jednog janjeta ili, za one koje su bili siromašniji kao što su bili Isusovi roditelji, prinosom dviju grlica ili dva golubića. Naime, prvorođenci su trebali ostati u hramu i služiti Bogu, ali su se mogli i otkupiti žrtvovanjem, a zauzvrat su svi muškarci iz plemena Levijeva bili u službi u hramu. Isus je bio iz Judina plemena.

U Slunju danas misa s blagoslovom svijeća u 17 sati!

Jutros je oblačno, relativno toplo u slunjskom kraju u usporedbi s proteklim danima.

Susreti u prolazu imaju nešto neponovljivo

Nakon hladnoće i tmurnih dana  vraća se optimizam

Jutros je sajmeni dan u Slunju. Ponuda i potražnja glavni su pokretač ovakvih sajmova. Danas će mnogi doći u Slunj ako ništa drugo ono bar nekoga vidjeti i popričati.

Jutrošnji snimak sajma u Slunju

Uz Dan posvećenog života – Više od 2.300 redovnika i redovnica napuste svaku godinu svoju zajednicu. To je tužna realnost koju Papa naziva “krvarenje posvećenog života” – kaže sekretar redovničke Kongregacije nadbiskup Jose Rodriguez Carballo u jednom intervjuu za “Osservatore Romano”. Povod je “Dan posvećenog života” koji Crkva slavi svake godine na Svijećnicu (2. veljače). Papa Franjo slavi u četvrtak navečer u crkvi sv. Petra s tisućama redovnika, koji djeluju u Rimu ili studiraju, svečanu službu Božju.

Za José Rodriguez Carballa pitanje napuštanja posvećenog života u uskoj je vezi s “fragilnošću obećanja”  u današnjem društvu. Mi živimo u vremenu “zappensa” u kojemu ne prihvaćamo dugoročna zaduženja – kaže on. Aktualna kultura je “facilistična”, obilježena obiljem ponuda koje se lako ispune. “U svijetu u kojem je sve jednostavno, nema mjesta za žrtvu, za odricanje ili druge vrijednosti. Stoga je prihvaćanje duhovnog zvanja plivanje protiv struje” – kaže on.

Pope Francis presides11.jpg

                     †

Preminula je JEKA FLANJAK r. Muić iz Blagaja 25. Rođena je 1925. u obitelji s 15 braće i sestara. Sa suprugom Tomom podigla je troje djece. U svom relativno dugom životu bila je strpljiva, radišna, dobra vjernica. Nedjeljna misa bila joj je vrhunac tjedna. Pokop u petak 3. veljače u 15 sati na groblju u Blagaju nakon mise u župnoj crkvi. Za njom žale sinovi Nikola i Milan, kćerka Beba (Marija) te 7 unučadi i 10 praunučadi.

Jela Flanjak  (1925-2017)