Pilot Danijel Borović nakon 25 godina u Željavi

4 velj

Kao što smo objavili na našim stranicama pred 25. godina na današnji dan pilot Danijel Borović preletio je sa aerodroma Željava s Migom 21 u slobodnu Hrvatsku. Taj događaj zaslužuje našu pažnju. Velikosrpska agresija na Hrvatsku bila je tada na vrhuncu. Goloruki narod morao se oduprijeti. Tragedija je bila tim veća što je Hrvatska bila pod embargom na uvoz oružja. Na jednoj strani goloruki narod a na drugoj do zubi naoružan agresor. U takvim okolnostima bijeg pilota Danijela Borovića s migom 21 sa aerodroma Željava u Pulu bio je ne samo njegov veliki podvig nego ohrabrenje za čitavu Hrvatsku. Otpor hrvatskog naroda bivao je sve veći i pomalo se uspostavljala kakva takva ravnoteža.

Danas su se upravo na aerodromu Željava u 10 sati okupili branitelji, sudionici tih velikih događanja. Zvijezda ovog susreta bio je legendarni pilot Danijel Borović. On je prisutnima govorio o okolnostima i prilikama u tadašnjoj JNA koja je bila nositelj agresije na Hrvatsku.  Njegov riskantni podvig da s vojnim zrakoplovom, pod budnim okom radara JNA, preleti u Pulu završio je sretno. Sletio je na jedini slobodni aerodrom Pula i pridružio se otporu agresiji. .

Danas je aerodrom Željava pustara. Malo nas podsjeća na Goli otok. Ima neke sličnosti između ova dva objekta koji su bili ponos Titove Jugoslavije. Na Golom su otoku tisuće ljudi skončavali u patnji samo zato što su drugačije mislili a ovdje je jedan totalitarni režim izgradio velebni objekt također usmjeren protiv naroda. Odavde je sijana smrt po gradovima Hrvatske. Polijetanje zrakoplova trebalo je demonstrirati silu protiv koje se uzaludno boriti. Danas je to tužna priča, spomenik jednom bezumlju koje nije moglo drugačije završiti.

Pilot Danijel Borović nakon 25 godina na aerodromu Željava

Sjećanje na teške dane…

Razgovor na mjestu odakle je sijan strah i smrt po Hrvatskoj

Zapažena je prisutnost branitelja sa Zavalja: jedan od ulaza u podzemne hangare

Pilot Danijel Borović danas na aerodromu Željava

Jedna od aerodromskih  pisti u Željavi

Muzejski zrakoplov na ulazu na aerodrom

Pogled na Plješivicu  čiji je vrh u oblacima