Danas Stepinčevo –

10 velj

Danas se crkva sjeća Bl. Alojzija Stepinca, čovjeka koji je u teškim vremenima bio  znak nade. Rođen je 8. svibnja 1898. godine. Nakon završene sjemenišne gimnazije kratko je pohađao Agronomski fakultet u Zagrebu jer se želio posvetiti gospodarstvu na očevu imanju. Doskora je od toga odustao, a bio ga je dohvatio i Prvi svjetski rat.

Njegovo djelovanje kao zagrebačkog nadbiskupa u srazu dviju zločinačkih ideologija, nacizma i komunizma, u vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata bilo je u službi čovjeka. Napadali su ga jedni i drugi. Odupirao se kako i koliko je mogao. Nakon rata prosvjedovao je protiv ubijanja, nasilja, odmazdi i otimačine imovine od strane komunističke vlasti. Odbio je traženje Titovih vlasti da odvaji Katoličku crkvu u Hrvatskoj od Svete Stolice. Uhićen je 18. rujna 1946. te izveden pred Vrhovni sud pod optužbom za suradnju s okupatorom i kvislinškim vlastima, kao i zbog „pokrštavanja“ Srba. Iako je obrana opovrgnula optužbe uz više pokušaja svjedočenja Srba i Židova u njegovu korist, proglašen je krivim i 11. listopada 1946. osuđen na 16 godina zatvora, 5 godina gubitka građanskih prava i zapljenu imovine. Nakon pritiska svjetske javnosti, vlasti su ga 1951. iz zatvora u Lepoglavi internirale u župni dvor u Krašiću.  Papa Pio XII. imenovao ga je 1952. kardinalom, ali nije otišao u Rim primiti ovu čast jer bi mu zabranili povratak. Preminuo je u Krašiću na današnji dan, 10. veljače 1960. Komunistička vlast je dopustila da se pogreb obavi 13. veljače 1960. u zagrebačkoj katedrali. Njegov grob odmah je postao mjestom hodočašća. Montiranu sudsku presudu poništio je Hrvatski sabor 1992. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženikom 3. listopada 1998. u Mariji Bistrici pred velikim mnoštvom vjernika. Blaženi Alojzije zaštitnik je Hrvatske, Zagreba, progonjenih ljudi, zatvorenika i bolesnika te mnogih naselja, učilišta, župa, crkava, kapela i ustanova u svijetu i diljem hrvatskih krajeva. Osim Krašića danas župa Ogulin II slavi Bl. Alojzija kao svoga zaštitnika.   

Danas u župi Slunj slavimo misu u 17 sati! u povodu spomendana bl. Alojzija Stepinca. Dođite i počastimo uspomenu ovog velikog čovjeka.

Jutros je tmurno i hladno u slunjskom kraju. Postoji opasnost poledice pa se upozoravaju pješaci i vozači na oprez.  

Stepinčevo u Slunju: misa u 17 sati