Čista srijeda ili Pepelnica – Jutros susnježica – Europski savez za nedjelju – Preminuo Ivan Vuković

1 ožu

Danas, na Čistu srijedu, počinje 40-dnevno vrijeme korizme. Zanimljiv je broj 40 u svetom Pismu: 40 dana trajao je opći potop. U tom razdoblju zemlja se čistila od nagomilanog zla. Zatim 40 godina trajao je izlazak izabranog naroda iz ropstva. Narod se u tom dugom razdoblju oslobađao mentaliteta ropstva i otkrivao ljepotu i težinu slobode. Isus je u pustinji postio i molio 40 dana o kruhu i vodi: pripremao se za navještaj riječi spasenja, smrt i uskrsnuće. Mi se u korizmi  želimo osloboditi robovanja zlim navikama, očistiti od truleži grijeha i osposobiti za život u slobodi djece Božje. Naš život tada postaje javno svjedočenje.

U korizmi je naglasak na molitvi, postu i milostinji. U Isusovo vrijeme bilo je licemjerja u molitvi, postu i milostinji. Licemjerje je bilo u tom što su pred drugima molili, postili i davali bučno milostinju. Željeli su u očima drugih biti priznati a srce im je bilo prazno. Danas licemjerje ima drugačije oblike. Prije svega danas je hrabrost javno se prekrižiti kad zvoni podne ili zdravo Marija ili u restoranu. Molitva se toliko privatizira da je zapravo i nema. Neki se ispričavaju da im molitva u zajednici smeta i da bolje mole  sami. Licemjerje je ako nikada ne izdvajamo  vrijeme za molitvu osobnu ali i onu zajedničku. Izbjegavanje osobne i zajedničke molitve vodi nas u bezličnu duhovnost koja je izgubljena u aktivizmu. Licemjerje može biti i u postu. Neki se hvale da poste ali zbog zdravstvenih razloga, mršavljenja, ljepšeg izgleda. Neki prave nasilje i torturu nad svojim tijelom samo da izgledaju elegantni a ne pada im na pamet da se odriču hrane iz ljubavi prema Bogu. Isus napada i licemjerje u milostinji, davanju pomoći drugima. Neki su to radili samo zbog javnosti. Zar i danas svaka pomoć drugima ne mora biti medijski popraćena. Ako nije popraćena medijski kao da ne postoji! A Isus kaže:  “Nek ne zna ljevica što čini desnica!” Jednostavno u Korizmi se vraćamo iskrenosti u komunikaciji s Bogom, iskrenosti u postu iz ljubavi prema Bogu i milostinji odnosno darivanju potrebnijima.

U korizmi umjesto cvijeća pred oltarom trnova kruna

Danas misa u slunjskoj crkvu u 17 sati s obredom pepeljanja.  U korizmi se, zbog pokorničkog značenja, oltari ne kite cvijećem a orgulje samo prate pjevanje. Također se ispuštaju svečani aleluja i himan Slava. Blagdani  u korizmi od toga su izuzeti.

S kišobranom u školu i iz škole

Jutros pada susnježica u slunjsko-plitvičkom kraju.  Neugodno je i mokro. Ali, tijekom dana vrijeme će se mijenjati. Očekujemo i provedravanje.

Europski savez za nedjelju – Europski savez za nedjelju (ESN), koji okuplja radničke sindikate, političke stranke, građanske udruge i kršćanska društva diljem Europske unije, predložio je prije šest godina (2011.) da se na prvu nedjelju u ožujku potakne javnost poštovati nedjelju kao „dan počinka od rada, obiteljski dan okupljanja i druženja, dan kulturnih i socijalnih aktivnosti, te kao dan Gospodnji” kada kršćani spominju i slave uspomenu na Kristovu pobjedu slavnoga Uskrsnuća. Naši biskupi u Hrvatskoj podržavaju ovu akciju. Mislimo na one koji nedjeljom moraju raditi da ne izgube posao. Profit gazi i nedjelju zbog svojih nezasitnih apetita. S tim se ne možemo pomiriti.

                      †

Preminuo je u 81. godini života IVAN VUKOVIĆ iz Drež. Selišta 4. Bit će pokopan 02.03. u 15 sati na groblju u Drežniku. Za njim žale sinovi Bogomir i Zvonko, kći Ivanka, snahe, zet, unučad i rodbina