Pepelnica na poligonu

1 ožu

Danas, 1. ožujka 2017. godine, na vojnom poligonu Oružanih snaga Republike Hrvatske, „Eugen Kvaternik“ – Slunj, svetom misom uz obred pepeljanja obilježen je početak Korizmenog vremena, intenzivnije priprave za najveći kršćanski blagdan – Uskrs. Svetu misu u restoranu „Pleter“ na vojnom poligonu predvodio je vojni kapelan vojne kapelanije „Blaženi Ivan Merz“, don Milenko Majić. Misi su nazočili pripadnici postrojbi smještenih na vojnom poligonu, najvećim dijelom Topničko raketne bojne Gardijske mehanizirane brigade predvođenih zapovjednikom TRB –a bojnikom Antom Lovrićem i Središta za borbenu obuku predvođeni zapovjednikom Središta i ujedno vojnog poligona, pukovnikom Mariom Lilićem. Svetoj misi nazočili su i pripadnici bojne „Vukovi“ koji provode vježbu na poligonu.

U popodnevnim satima vojni kapelan obišao je i dio oklopne bojne „Kune“ koji su uključeni u vježbu na poligonu, a smješteni su u mjestu Božići na poligonu,te u improviziranom blagovalištu služio misu i obred pepeljanja.

Don Milenko naglasio je u homiliji značaj ovoga nadolazećeg korizmenog vremena, naglasivši kako bi ovo vrijeme bilo  putokaz da uvidimo da li smo na putu kojim nas Bog vodi prema vječnosti ili smo na  raskrižjima svog životnog puta okrenuli nekom pogrešnom stazom. Ističući smisao posta i odricanja napomenuo je da oni nemaju smisla ako nemaju svoju svrhu, a to je da pomažemo sebi u svom duhovnom rastu i još važnije da svojim bližnjima pomažemo i podupiremo ih u nedaćama života. Neka nam ova korizma pomogne u izgradnji i produbljenju ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

Potom je slijedio obred pepeljanja svih nazočnih, kao simboličnim činom spremnosti na pokoru i odricanje. A riječi  „Sjeti se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti“ pokazuju nam našu malenkost i prolaznost.