Perušić: vjeronaučna olimpijada

2 ožu

Nakon obavljenih poslova u gospićkoj biskupiji svratili smo u Perušić. Osnovna škola u ovom općinskom mjestu s ravnateljicom Snježanom Milković domaćin je vjeronaučne olimpijade a župnik-domaćin je vlč. Josip Štefančić. Gužva u zgradi škole, u dvorani i po razredima. Okupilo se 26 ekipa iz osnovnih škola sa prostora Gospićko-senjske biskupije (među njima 6 područnih škola). Svaka ekipa broji po četiri člana pa ih je to 104. Tu je i osam ekipa iz srednjih škola s ukupno 32 sudionika. Dopratili su ih njihovi vjeroučitelji koji su uglavnom i njihovi mentori. Tema je misionarska djelatnost crkve. Takmičarski duh osjeća se posvuda. Neslužbeno doznajemo da su ogulinski srednjoškolci na prvom mjestu, slunjski drugi. Obišli smo ekipe i zabilježili dio atmosfere. Prvi čovjek Katehetskog ureda vlč. Nikola Turkalj sa suradnicima ima pune ruke posla. Doznajemo da je i gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić bio na otvaranju olimpijade i time dao do znanje da je ovo natjecanje važno u produbljivanju i radosnom življenju vjere.

U rangu osnovnih škola pobjednik je Prva osnovna škola Ogulin s 76,5 bodova, ispred PŠ iz Oštarija sa 61,25 bodova.

Kod srednjih škola pobijedila je Gimnazija Bernardina Frankopana iz Ogulina ispred Srednje škole Senj i Srednje škole Slunj. Ove će dvije škole ići na državno finalno natjecanje.

Predsjednica povjerenstva za srednje škole bila je Ana Stipetić a za osnovne škole Ivona Rendulićje. U pripremi i organizaciji važnu ulogu imala je tajnica Katehetskog ureda s. Robertina Medven.

Moramo priznati da je uloga vjeroučitelja u odgoju i odrastanju ove djece prevažna i nezamjenjiva. Nije slučajno da je jedan talijanski biskup privremeno ukinuo krizmane kumove i povjerio vjeroučiteljima da oni doprate kandidate za krizmu pred oltar umjesto kumova.

Župnik mons. Marijan Ožura posjetio je svoju cetingradsku ekipu u Perušiću (i slunjski župnik) koju čine Andrej Žalac, Kristijan Mravunac, Marin Flanjak, Mihaela Štefanac s vjeroučiteljem Željkom Mucićem

Slunjska srednjoškolska ekipa

Ekipu OŠ Slunj čine Dora Vuković, Dorotea Piršić, Ivan Salopek i Anamarija Bogović

Ekipa iz Rakovice s vjeroučiteljicom

Korenička ekipa

Vjeroučitelji iz pozadine pomno prate odvijanje ovog druženja

Zapažen je i ravnatelj pobjedničke Prve osnovne škole Ogulin g. Zvonko Ranogajec

Ova nam je ekipa posebno zapela za oči: simpatično, zar ne!

Povijest Crkve je povijest hodočašća Božjeg naroda od trenutka utjelovljenja Božjeg Sina među ljudima, nastavak i unutarnja logika misijskog djela. Kristovo uskrsnuće poziva da se evanđelje proširi po cijelom svijetu.

Povelja malog misionara:

Krštenje me je učinilo misionarom, da svugdje svjedočim evanđelje. Mali misionar susreće, prihvaća i voli svoga bližnjega, bez obzira od kuda on dolazi. On je znatiželjan i zanima se za druge.

Mali misionar zna dijeliti s djecom cijeloga svijeta.

Daje im svoje vrijeme, svoje prijateljstvo i svoj novac za projekte koji pomažu djeci.

Mali misionar zna da ništa nije moguće bez molitve.

On voli govoriti Bogu o onima koje voli,

i povjerava Gospodinu Crkvu i svu djecu.

Mali se misionar stavlja u službu drugih,

besplatno i radosno.

Zna da je najvažnije svjedočanstvo

ono koje daje svojim životom.