Sunčani petak – Križni put u 17 sati: Juda nas razotkriva – Krađa u Cetingradu – Preminula Manda Katić

10 ožu

Jutros je u slunjskom kraju uglavnom sunčano. Po koji bijeli oblak putuje plavetnilom neba. Zrak je čist i ugodno je za rad, šetnju…

Križni put – Danas u 17 sati u slunjskoj je crkvi križni put. U korizmi vjernici rado razmišljaju o Kristovoj muci u kojoj otkrivaju neiscrpno vrelo ljubavi i nadahnuće za svakodnevni hod kroz ovo vrijeme. Pridružimo se danas u 17 sati!

Judino samoubojstvo – Samoubojstvo Jude, jednoga od dvanestorice apostola, izaziva svakoga od nas. Evanđelje nije zatajilo taj sramotni i zbunjujući događaj. Judino pokajanje je još razvidnijom učinilo dramu jer se on se pokajao: u Matejevu evanđelju Juda priznaje da je zgriješio jer je izdao nevinu krv. Zašto je Juda izdao Isusa koji ga je odabrao i pozvao, a Juda se odazvao na njegov poziv. Je li Juda izgubio vjeru? Možemo li i mi na sličan način izgubiti vjeru? Ima li možda u mom životu mnogo dana kada nisam radi ispraznosti, sjetilnosti, zarade, sigurnosti, mržnje i osvete napustio Krista, svoju mudrost i svoju ljubav? Nemamo puno opravdanja da sa zgražanjem govorimo o izdajniku. Juda nas sve razotkriva! Razvidna je unutarnja drama čovjeka koji na Veliki petak piše da će ići na Uskrsnu misu premda više ne vjeruje u Isusovo uskrsnuće, ali dodaje: Napuštam te Gospodine. Ti nemoj napustiti mene! Judinoj izdaji ima i jedna druga pretpostavka: Juda je, naime, želio da se Krist pokaže kao Izraelov Mesija, osloboditelj, borac, političar. U Isusovu licu nije dakle više vidio Gospodina već samo Učitelja, te ga želi prisiliti da čini ono što on očekuje od njega… Ovo su misli iz razmišljanja voditelja duhovnih vježbi na kojima sudjeluje i papa Franjo. 

U Slunju procvjetao drenak

Izbori za župska vijeća u Austriji – U Austriji će u 3.000 župa 19. ožujka biti birani članovi župskih pastoralnih vijeća. Oko 4,5 milijuna katolika birat će svoje predstavike u svojim župama. Austrijska se crkva priprema za ovaj dan i puno od toga očekuje. Bit će izabrano ukupno 27.461 kandidat. Najmlađi može biti star najmanje 16 godina.

Provalna krađa u Cetingradu – Doznajemo da je u centru Cetingrada 8. ožujka počinjena drska provalna krađa. Provaljeno je i Kordunovu trgovinu. Kradljivac ili više njih odnijeli su motorne pile, nadzorne video kamere i drugo. Prve procjene govore o 17.000 kuna štete. Dakako, policija vodi istragu i traga za drskim lopovima.

                  

Preminula je u 89. godini života MAGDALENA KATIĆ r. Radočaj iz D. Popovca 55. Vjenčana je 1957. s Milom Katić koji je preminuo 1988. Bit će pokopana na slunjskom groblju u subotu 11. ožujka u 14.30 sati. Nakon sprovoda misa u župnoj crkvi. Za njom žale sinovi Ivan i Franjo

Manda (desno) sa pok. sestrom Anom