Ćiril Jeruzalemski – Svakodnevni požari – Sutra slavlje u Cetingradu – Imam pravo živjeti

18 ožu

Crkva danas slavi sv. Ćirila Jeruzalemskog, biskupa i crkvenog naučitelja poznatog po svojim slavnim katehezama. Radi se o 24 kateheze u kojima je sustavno prikazao nauk o sakramentima inicijacije: krštenju, potvrdi i Euharistiji. Ćiril je znao govoriti jasno i neposredno pa je bio razumljiv i jednostavnim ljudima bez naobrazbe. Rodio se oko 313. u Jeruzalemu ili u blizini Cezareje. Roditelji su mu bili kršćani pa su i sina odgojili u kršćanskom duhu. Izvrsno je poznavao Sveto pismo i djela crkvenih pisaca. Protivnik arijevaca (naučavali su da Krist nije iste biti s Bogom ocem), došao je u sukob s arijanskim biskupom Akacijem iz Cezareje.

Jutros je oblačno  u slunjskom kraju ali bez kiše. Od današnjih događanja u Slunju izdvajamo održavanje izborne godišnje skupštine DVD-a Slunj u 18 sati u prostorijama vatrogasnog doma. Ne znamo hoće li morati prekinuti skupštinu zbog neke intervencije koje su svakodnevne ovih dana.

Sutra Josipovo u Cetingradu – Danas će mnogi provesti vikend kod svojih na selu. Sutrašnje slavlje sv. Josipa u Cetingradu (misu u 11 sati predvodi biskup Zdenko Križić) okupit će mnoge iz šire okolice. Održava se i godišnji sajam. U Slunju upravo zbog toga nema sutra mise u 11 sati nego su mise u 8 sati ujutro i u 5 sati popodne. U Blagaju nema mise iz istih razloga. 

Počelo je cvjetanje voćaka (snimljeno danas oko podne)

Sezona je narcisa

Požar ugrozio kuće u Vagancu – Svaki dan slunjski vatrogasci moraju negdje intervenirati zbog požara. Neodgovorni ljudi pale korov misleći da mogu kontrolirati vatru. U Veljunu je tako izgorjela kuća kad se vatra otela kontroli. Sinoć je požar prijetio kućama u Vagancu. Dolazio je s južne strane potpomognut vjetrom. Vatrena stihija približavala se  kućama. Intervenirali su  vatrogasci (općina Plitvička Jezera) i uspjeli obraniti kuće. Još jedna opomena da se s vatrom ne treba igrati.

Imam pravo živjeti – Zaklada VIGILARE pokrenula je inicijativu “Prolife.hr”. Radi se o  skupljanju potpisa za zaštitu nerođenih. Pod motom “Imam pravo živjeti! Svako ljudsko biće ima pravo na život!” inicijativa ima cilj da se i u hrvatskom zakonodavstvu zaštiti svaki ljudski život. Skupljanje potpisa počinje u nedjelju 19. travnja i traje do Uskrsa.  Više o tome na:  www.prolife.hr

                             

Preminula je u 80. godini života ANKICA RADOČAJ r. Vučeta. Pogreb 20.03. u 10.50 sati na groblju Miroševac. Za njom žale kćerke Davorka i Vlatka s obiteljima, unučad…