Cetingrad: tragična smrt Slave Paulića

24 ožu

Tužna vijest  pogodila je sav slunjski kraj: Slavo Paulić iz Strmačke 123, župa Cetingrad,  prije podne palio je korov nedaleko kuće u Strmačkoj. Vatra je zahvatila žbunje pa je Slavo pokušao gasiti ali ga je dim ošamutio. Prva pomoć i policija mogli su ustanoviti smrt. Uzrok smrti doznat će se nakon istrage. 

Slavo je rođen 1941. godine. Podigao je dvoje djece. Bio je vitalan i aktivan pa je njegova smrt iznenadila i rastužila mnoge. Bit će pokopan sutra u subotu 25. ožujka u 15 sati u Cetingradu. Za njim tuguju sin Milan i kćerka Nada (živi u Slunju, u D. Taborištu), unučad i sav slunjski kraj

Cetingrad na Josipovo

Danas Dan svjedoka vjere u crkvi – Dan svjedoka vjere u Katoličkoj Crkvi diljem svijeta slavi se 24. ožujka, a počeo se obilježavati od 1993. godine, na dan kada je za vrijeme slavljenja mise ubijen salvadorski nadbiskup bl. Oscar Romero (+1980.), zbog toga što je odlučno stao u obranu obespravljenih, siromašnih i progonjenih te pozvao i svoje svećenike da to isto učine. Nekoliko dana prije svoje smrti nadbiskup je izjavio: „Da, ubit će mene, ali neće ubiti istinu”. Na stotine i tisuće drugih misionara i misionarki, vjerovjesnika i pastoralnih djelatnika, vođeni istom Kristovom logikom „Tko izgubi život svoj poradi mene, naći će ga” (Mt 16,25), bili su, poput njega, ubijeni jer nisu htjeli odstupiti od evanđeoskih vrednota.

Margininalizaciji  i progonu izloženo je više od 215 milijuna kršćana u 50 zemalja. To tvrdi World watch list. Populacija ovih 50 zemalja broji 4,83 milijarde od kojih su 650 milijuna kršćani.  Među ovih 650 milijuna 30% (215 milijuna) trpi progonstvo od visokog do ekstremnog stupnja. Proizlazi da je jedan od tri kršćana teško progonjen. Zapravo to je  više od 215 milijuna jer su kršćani progonjeni  i u Ugandi, Nepalu, Azerbejdžanu, Kazahstanu, Nigeru, Kubi. Tendencija pokazuje da je progon kršćana u svijetu u porastu- javlja Agencija Fides.