Papa Franjo u Milanu

25 ožu

Nakon što je na katedralnom trgu zajedno s prisutnim narodom izmolio Anđeo Gospodnji, Sveti je Otac zajedno s Angelom Scolom, nadbiskupom Milana, otišao u zatvor San Vittore. Tamo su Papu dočekali područni upravitelj lombardijskih, pijemontskih i ligurijskih zatvora, Luigi Pagano, upraviteljica zatvora San Vittore, Gloria Manzelli; glavna povjerenica i zapovjednica zatvora Manuela Federico te zatvorski kapelan, don Marco Recalcati.

Papa Franjo je potom u predvorju zatvora pozdravio osoblje zatvorske uprave i policije, a onda je krenuo u obilazak različitih dijelova zatvora kako bi se osobno susreo sa zatvorenicima. Ručak sa zatvorenicima je započeo u 12:30, a po završetku ručka Sveti Otac je otišao u park Monza, gdje je predvodio misno slavlje.

15.45 – Papa je izrekao propovijed pred milijun vjernika u parku Monza tijekom ambrozianske liturgije. Kritički je progovorio o poigravanju s poslom, obitelji, siromašnima, migrantima, mladima. Dok “bol kuca na mnoga vrata u mnogim mladima  raste nezadovoljstvo zbog pomanjkanja realnih mogućnosti a posvuda obilje špekulacija “- rekao je sv. Otac. Za vrijeme mise molitvene nakane čitala je jedma časna sestra u ime svih posvećenih osoba, predstavnik Katoličke akcije u ime udruga, predstavnik pokreta i dvojica migranata u ime zajednica stranaca.

Posebno je bio dirljiv susret pape Franje s krizmanicima, njihovim kumovima i roditeljima. Stadion San Siro bio je pun kao kad se igraju najveće utakmice, oko 80.000 osoba.