Jutros mraz u slunjskom kraju – Don Goranov imendan

27 ožu

Jutros je mraz pogodio slunjsko-plitvički kraj. Temperatura je bila oko 3 stupnja ispod ništice. Sunčan je dan pa je uskoro sunce podiglo temperaturu. Jutros se opet trebalo “zabundati” na putu  do posla, škole…

Maslačku ne smeta mraz

Nakon utakmice s Ukrajinom odahnuli smo. Navijači su bili korektni, igra reprezentacije bila je svima na prvom mjestu. Je li proradila zrelost u navijačkoj publici ili je policija odradila svoj posao preventivno? Bilo kako bilo nadamo se da će na utakmice moći dolaziti i roditelji s djecom i da se nećemo sramiti svojih navijača po europskim stadionima. Papa Franjo na prepunom stadionu San Siro u Milanu, gdje se susreo s krizmanicima,  zamolio je mlade da reknu ne bulizmu tj. vršnjačkom nasilju… Vijest koja je potresla Hrvatsku jučer: mladić u 19. godini života ubio svoje roditelje! Zašto su mu roditelji bili toliki neprijatelji da je u njih pucao i to ne na mah. Ubio ih je na dva različita mjesta. Zbunjeni smo i tužni. Jedan nepromišljen trenutak može iza sebe ostaviti toliku tragediju. Ali, ne smijemo živjeti od tragedija i crnih kronika. Daleko je više dobrote, solidarnosti, žrtve za druge…nego nasilja u našoj domovini. Nekako je nepisano pravilo da se u medijima govori o tragedijama, nasilju, korupciji. Naš svijet i Božje kraljevstvo ipak počiva na ljudima koji tiho rade i žive za druge. Oni čak nisu svjesni kolika su snaga u ovome svijetu.

Slunjska ljepotica Slunjčica danas oko 11 sati

 

Slunj je povlašteno mjesto za življenje: čudesna priroda i čovjekov rad ovdje se isprepiliću

Obnova slunjske gradine korak po korak napreduje

Don Goranov imendan – Doznali smo da don Goran na Plitvicama slavi imendan. Odmah se pitamo koji je to imendan kad nismo čuli za sv. Gorana. Ali, kao što je Valentin na hrvatskom Zdravko tako je i Goranov imendan sv. Montan. Sveti Montan (Montanus, Montano) srijemski je mučenik iz III/IV stoljeća. Podnio je mučeništvo za Dioklecijanovih progona. Latinska riječ mons znači brdo, gora pa se ime Montan prevodi na hrvatski kao Goran. Oko vlč. Gorana, koji je župnik na Plitvicama uz suradnju dvojice subraće, okupili su se danas subraća svećenici i prijatelji. Druženje uz zalogaj i čašu pića. Kako je lijepo kad su braća zajedno! Bilo je smijeha i duhovitih dosjetki ali su i izmijenjene neke informacije.  

Don Goran čestita svim Goranima i Goranama!

Načelnika općine Plitvička Jezera g. Luketića, oca troje djece, naš je objektiv zatekao u temperamentnom razgovoru