Vedri dan – Korizmeno hodočašće u Gospić – Kršćani u Egiptu

29 ožu

Jutros je posve vedro i tiho. Temperatura se nije spustila ispod ništice. Sunčani dan još je jedan veliki dar..

Danas u 15 sati u Lađevcu pogreb Mare Žgela.

Korizmeno hodočašće u Gospić – Korizmeno hodočašće u katedralu u Gospić u subotu 1. travnja. Iz župe Slunj kreću dva autobusa: jedan autobus s mladima (krizmanici i ministranti) a drugi odrasli. Ima još  mjesta u autobusu za odrasle! Javite se čim prije! Treba biti u subotu 1. travnja na Trgu ispred slunjske crkve najmanje 15 minuta prije 8 sati. U Drežniku Križni put i nastavak prema Gospiću. U Gospiću misu u 11 sati predvodi naš biskup mons. Zdenko Križić.

Kršćani u Egiptu – Nasilje prema kršćanima na sjeveru Sinaja (Egipat) predstavljaju iznimku u zemlji u kojoj je Sveta obitelj u bijegu pred Herodom potražila zaštitu i utočište. S ovom slikom bijega Josipa, Marije i malog Isusa, kako pripovijeda Matejevo evanđelje, koptski patrijarh Tawadros II želi primiriti alarmantne napise o položaju kršćana u Egiptu nakon nasilja i ubojstava nad koptskom zajednicom. U TV nastupu 27. ožujka na satelitskom kanalu CBC, primas koptske crkve u jednoj arapskoj zemlji podcrtao je da napadi od strane džihadističkih grupa pogađaju egipatske kršćane ali i vojsku te policiju, snage reda. Iza ovih terorističkih akcija džihadista povezanih s tzv. Islamskon državom – naglasio je patrijarha – stoje strane snage i organizacije koje žele podijeliti Egipat.

S obzirom na nasilni egzodus 300 koptskih obitelji koje su pobjegle sa sjevera Sinaja u veljači nakon serije nasilja i ubojstava, patrijarh drži da je njihov odlazak iznimka i privremena mjera da se spase životi ljudi te drži da će se ubrzo grupe prognanih obitelji moći vratiti u svoje kuće.

Papa Franjo na poziv Egipta najavio je svoj dolazak u ovu veliku arapsku zemlju. Zanimljivo da egipatski mediji bijeg svete obitelji u Egipat, gdje je našla utočište, koriste u turističke svrhe. Žele privući turiste upravo na lokalitete gdje je, prema tradiciji, boravila Sveta Obitelj.

IZ ALBUMA: prvopričesnici u župi Prozor (Otočac) negdje 1984

Danas u 15 sati na lađevačkom groblju pokopana je Mare Žgela iz Furjana, dobra vjernica i majka četvero djece