Rascvale trešnje – Članovi hrvatske kulturne udruge iz Novog Mesta u Rakovici – Nasilje na kršćanima

3 tra

Nižu se sunčani i topli proljetni dani u slunjsko-plitvičkom kraju. Sada su trešnje u punom cvatu. Šljive, najdraže voćke u slunjskom kraju, počele su otvarati cvjetove. Ljudi se boje s pravom mrazova koji bi, kao prošle godine, mogli uništiti sav urod. Ali se nadamo da će sve proći najbolje. Raskošno rascvjetale trešnje pobuđuju divljenje. Mnoštvo pčela obilazi svaki cvijet po nekoliko puta. Uskoro će procvjetati jorgovani a najzad i bagremi.

U našem kraju trešnje cvjetaju

Posjet vlč. Andriji u Rakovici – Ovoga tjedna članovi Hrvatske kulturne udruge iz Novog Mesta posjetili su župnika Andriju Kekića u župi Rakovica. Vlč. Andrija Kekić kao svećenik Žumberačkog vikarijata svojevremeno je djelovao kao upravitelj grkokatoličke župe Rođenja presvete Bogorodice u Dragama koja administrativno pokriva i područje grada Novo Mesto gdje danas živi veliki broj Hrvata rimokatolika i grkokatolika. Ovo prijateljstvo nastavljeno je i nakon njegovog odlaska u Rakovicu. Vlč. Andrija treći je grkokatolički svećenik Žumberačkog vikarijata koji je u posljednjih nekoliko godina nastavio svoje svećeničko služenje izvan Križevačke eparhije.  Dolaskom u Gospićko-senjsku biskupiju o. Andrija je nastavio svoj karitativni rad po kojemu je bio poznat i u svom rodnom Žumberačkom kraju.  Naime, u Rakovici je vlč. Andrija otvorio pučku kuhinju za osobe koje žive u samačkim domaćinstvima.

 

Čudo ispovijedanja u Međugorju – Izvanredni papin izaslanik za Međugorje nadbiskup Hoser označio je ispovijedanje kao veliko čudo Međugorja. Samo u subotu on je nabrojio 50 svećenika koji su dijelili sakrament pomirenja, milosrđa i uskrsnuća. “Proboravio sam mnogo godina na zapadu gdje je Ispovijed gotovo iščezla i osobna se ispovijed ponudi tu i tamo. Svijet zahvaća suša, srca su zatvorena a konflikti se umnožavaju – rekao je nadb. Hoser.

Proslavljena 70. obljetnica sjemeništa i 390. obljetnica isusovačke gimnazije u Rijeci – Povodom 70. godišnjice Sjemeništa u Rijeci i 390. godišnjice isusovačke gimnazije i fakulteta u Rijeci u katedrali sv. Vida u Rijeci u nedjelju 2. travnja održan je program pod nazivom „Častimo te Križu sveti“. Program kakav do sada nije organiziran u riječkoj prvostolnici i koji je oduševio sve koji su do posljednjega mjesta ispunili riječku Katedralu organizirali su Nadbiskupijska škola za crkvenu glazbu, Povjerenstvo za  crkvena kulturna dobra i katedrala sv. Vida.

Riječka prvostolnica izgrađena je na mjestu gdje se nalazila mala jednobrodna crkvica posvećena istoimenom svecu, a isusovci su započeli graditi crkvu 1638., rekao je crkveni povjesničar doc. dr. sc. Marko Medved govoreći o povijesti Katedrale. „Iako posvećena tek sto godina kasnije, 1742. g. od strane pulskog biskupa Balbija, biskupiji kojoj Rijeka pripada do konca 18. st., isusovci koriste crkvu već dvadesetak godina poslije polaganja kamena temeljca jer je svetište bilo gotovo. Prvotni projekt ove kružne crkve nije predviđao galeriju, ali uspjeh isusovačkih škola i nagli ekonomski uspon grada početkom 18. st. presudili su u odluci za prostranijom i galeriju bogatijom crkvom. Veličina ove crkve izravno je povezana uz njezinu namjenu. Naime, bila je to školska, akademska crkva, vezana uz ustanove koje je ova redovnička ustanova otvorila i vodila u Rijeci počevši od 1627. do 1773., na mjestu na kojem se nalazimo, preko područja današnje policijske uprave i škole Nikole Tesle. Bili su to: Kolegij, sjemenište, gimnazija i visoka škola. Kao svoje početke, na te se ustanove danas pozivaju Prva riječka hrvatska gimnazija, Sušačka gimnazija, Sveučilišna knjižnica i samo Sveučilište u Rijeci.“ (prema portalu Riječke nadbiskupije)

 

Planinarski križni put u Zagorju – U organizaciji udruge Ekosspiritus iz Samobora 1. i 2. travnja održan je 59. planinarski križni put od Bedenice, preko Marije Bistrice do Svetog Ivana Zeline. Ovo je ujedno i proslava 30. obljetnice ovog križnog puta. Početak seže u 1987. i održan je u Samoborskom gorju.
Mladi iz Bedenice koji su pripremili trasu bili su susretljivi domaćini. Sudjelovalo je oko 400 sudionika koji su hodali dva dana. Većina je bila iz Zagrebačke nadbiskupije, ali pridružili su se i sudionici iz Bjelovarsko-križevačke biskupije te gosti iz Bosne i Hercegovine i Austrije.

Podsjetimo da su 2014. godine organizirali križni put u slunjskom kraju, od Slunja do Cetingrada. Stigli su u Slunj u subotu 5. travnja. Slunjani su im priredili srdačan doček. Nakon mise u 8 sati krenuli su na prvi dio križnog puta: Slunj, Lađevac, Lumbardenik, Slunj. Nakon večere i noćenja sutradan su krenuli iz Slunja na drugi dio puta križa preko Kremena, Podcetina do Cetingrada. Sudjelovalo je oko 700 mladih i pobudili su radost i suze kud god su prolazili.

Nasilno preobraćenje na islam – U Pakistanu je uvedena praksa da zatvorenici ne-muslimani, ako prijeđu na islam, bivaju oslobođeni zatvora. To tvrdi kršćanski advokat Nasir Saeed koji vodi organizaciju “Centre for Legal Aid, Assistance and Settlement” (CLAAS) a koja brani mnoge kršćane lažno optužene za tzv. blasfemiju. “Primjer Rubine Bibi koja je dospjela u zatvor zbog navodne blasfemije. Jasno joj je rečeno ako prijeđe na islam, optužbe će biti automatski uklonjene. Ali je žena odbila i nakon godinu dana dokazala svoju nevinost” – kaže advokat.   Ilegalna praksa vratila se na naslovnice kronika nakon što je viceprokurator distrikta Lahore, Syed Anees Shah, optužio desetke kršćana te zatražio da se obrate na islam u zamjenu za oslobođenje u slučaju linča dvojice muslimana. Njih su dvojica linčevani u nasilju mase pred dvije godine u Youhanabad, kršćanskoj četvrti Lahore-a. Nasilje se dogodilo 15. ožujka 2015. nakon što su teroristi samoubojice napali katoličku i protestantsku crkvu. U sveopćoj gužvi kršćani su identificirali dvojicu muslimana kao pomagače terorista i mnoštvo ih je ličevalo. Narednih dana policija je uhitila 500 kršćana kao moguće sudionike linča i pokrenuta su tri procesa pred sudom. Mnogi od njih su pušteni uz kauciju a 42 ih je osuđeno.  Prema rekonstrukciji CLAAS-a, na ponudu prokuratora da promijene vjeru, zatvorenici su ostali u šutnji, među njima je jedan rekao tiho:  “više volim biti izbatinan nego prigrliti islam”. Magistrat je u početku zanijekao da je dao ovu ponudu ali kad je doznao za video zapis potvrdio je istinitost. Saeed tvrdi: “Nije novost: neki od optuženih pričali su  da su primili istu ponudu pred 6 mjeseci i da su je odbili. Okrivljeni vjeruju u neovisnost policije i sudstva: uvjereni da nisu počinili nikakav krimen, vjeruju u pravdu.   Vjerske manjine u Pakistanu već godinama traže  odredbu koja bi zabranjivala nasilno preobraćenje. U novije vrijeme parlament u provinciji Sindh, u južnom Pakistanu, donio je zakon u tom smislu ali zbog protesta i objekcija islamskih grupa, guvernator Sindha nije potvrdio zakon. (prema agenciji Fides)