Pisanje pisanica: stariji prenose tradiciju na mlade – Preminuo Jure Katić – Godišnjica smrti Dragutina Kuklja

5 tra

Dana 05. travnja 2017 godine u dnevnom boravku za starije osobe Crvenog križa Slunj bilo je veselo, poučno i kreativno.

Tako su se spojile generacije starijih korisnika dnevnog boravka te 96 učenika osnovne škole Slunj trećih i četvrtih razreda, kojima su naše bakice pokazale kako se pišu pisanice koristeći pero, vosak i svijeću.
Šestu godinu za redom održavamo ovaj tip radionice s ciljem očuvanja tradicije našeg kraja. Hvala našim bakama koje su djeci strpljivo pokazale trikove kako napisati pisanicu te im ujedno i pričale o običajima u našem kraju povodom Uskrsa:
 U Crkvu se išlo PJEŠICE po par kilometara u narodnoj nošnji
 Pred Uskrs se uvijek obavljao blagoslov jela (šunka, jaja, kolači)
 Blagoslov jela je bio nedjeljom ujutro na Uskrs u 6 sati – ljudi su stajali ispred crkve te brojali koliko je košara doneseno na blagoslov
 Onaj tko je nosio košare na blagoslov žurio je kući jer prva osoba koja dođe kući imati će plodnu godinu, mir i blagoslov. ing. Mirjana Puškarić,  ravnateljica GDCK Slunj

 

 

 

 Godišnjica smrti vlč. Dragutina Kukalj – Slunjski župnik vlč Dragutin Kukalj rođen je u Crikvenici 1899. Imenovan je župnikom u Slunju 30.11.1937. i ostao je u Slunju do 01.10.1940. godine kad je imenovan župnikom u Gospiću. U Gospiću su ga partizani strijeljali 4. travnja 1945. Bio je pisac i revni svećenik-pastoralac. Politički se nije isticao. Likvidiran je samo zato što je bio svećenik, bez suda i mogućnosti obrane. Spada u red svećenika-mučenika.