Tračak nade u progonu kršćana – Preminuo Jure Paulić-

10 tra

Nakon krvavih napada na kršćane-kopte u Egipu ovih dana, razumni ljudi su se zgrozili. Papa Franjo pozvao je na molitvu i on ne odgađa svoje hodočašće u Egipat. Ovaj je napad na bespomoćne ljude kukavičluk. Ubiti ljude u trenutku dok mole, ljude koji su manjina i ne mogu nikoga ugroziti, izgleda van pameti. Tužni smo i suosjećamo s kršćanskim manjinama ne samo u Egiptu nego i u ostalim zemljama Bliskog istoka. Međutim, jedna vijest stiže iz islamske zemlje Pakistana koja nas ispunja nadom. Kršćani i muslimani u ovoj zemlji žele graditi socijalni i vjerski mir. Izabrali su maslinu za zajednički pothvat u izgradnji mira i harmonije u društvu. Radi se o simboličkoj kampanji sađenja maslina oko škola, crkava, džamija, medresa, sjemeništa, kršćanskih i islamskih institucija.

 

Danas u Bihaću

Maslina je stablo uvijek zeleno. Grana masline simbol je obilja, slave i mira. Maslina je simbol mira, mudrosti, slave, plodnosti, moći i čistoće. Golub je donio grančicu masline Noi kao znak da je prestao potop. Maslina i maslinovo ulje spominju se sedam puta u Kuranu i o maslini se govori kao dragocjenom plodu.

Muslimani i kršćani zajedno u Pakistanu (agencija Fides/

Druga vijest dolazi iz samog Egipta: u gradu Tanta, mjestu pokolja kršćana, iz mošeja su preko razglasa pozvani muslimani da dadu krv za ranjene. Među ubijenima su i četiri policajca-muslimana. Dodajmo da su muslimani u Kladuši, Cazinu i Bihaću dokazali svoju solidarnost u teškim danima agresije na slunjski kraj 1991. godine. Dali su utočište i pomogli svesrdno mnoge prognane iz slunjskog kraja (koji su kršćani). Stvorena su prijateljstva koja se ne zaboravljaju.

Katolički školski centar u Bihaću (snimljen danas) otvara vrata djeci bez obzira na vjeru i naciju

Unutar Katoličkog školskog centra “Ivan Pavao II” u Bihaću, djeluju Osnovna škola, Opća gimnazija i Srednja medicinska škola. U 2014/15. u Osnovnoj školi je bilo 6 odjeljenja, u gimnaziji 3 odjeljenja, u Medicinskoj školi 5 odjeljenja. Danas je broj učenik još veći.  Dakako školu pohađaju i muslimanska djeca. Inače to je nastavak školstva u Bihaću koje prekinuto 1945. godine od strane komunističkih vlasti.  

                               

Preminuo je u 39. godini života  JURE PAULIĆ iz Batnoge 142. Preminuo je nakom kratke i teške bolesti. Bit će pokopan u utorak 11. travnja u 14.30 sati na groblju u Cetingradu. Za njim žale brat Vlado, ujak Franjo, stričevi i ostala rodbina