Odmor u Gospodinu – Sjećanje na patnju i stradanja u logoru Vojnić

11 tra

San je svakoga od nas da otpočine od svagdanjih briga. Odmor nije luksuz nego potreba. Sanjamo povući se bar koji dan u tišinu, odmoriti dušu i tijelo…Svima nam se nudi Veliki Tjedan, posebno sveto Trodnevlje, za odmor u Gospodinu. Ovo je posebna šansa za vjernike da se duhovno obnove: Veliki Četvrtak, Veliki Petak i Velika Subota odnosno Uskrs.  Obredi ovih dana jedinstveni su u cijeloj godini. Uvode nas u srce otajstva spasenja.

Jutros u Slunju

Danas sjećanje na patnje i stradanja u srpskom logoru Vojnić – Danas će se okupiti preživjeli logoraši i njihovi priajtelji u Vojniću. Sjetit će se patnje u ovom zloglasnom srpskom logoru kroz koji je prošlo oko 500 logoraša. U jednoj prostoriji znalo je biti natiskano 80 logoraša u neljudskim uvjetima. Mlaćeni su i mučeni. Petrorica je podlegla batinama. U logor su dovođeni Hrvati s okupiranih područja pa i žene koje su silovane. Dakako, ovaj su logor prošli i neki Slunjani.

Ovom sjećanju pridružit će se i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Paljenje svijeća i polaganje vijenaca u Vojniću u 11 sati. U 12.30 sati paljenje svijeća kod spomen ploče na Turnju (Karlovac) gdje su razmijenjeni mnogi logoraši. U 12.30 sati polaganje vijenaca poginulima na mostobranu Turanj, u 13.45 paljenje svijeća kod spomen ploče u Mekušju. Ovo sjećanje organizira Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, Podružnica Sisačko-moslavačke županije.

Maratonka iz katoličke misije – Zove se Rahim Tusa, atletičarka koja je pobjedila zaredom dvije godine na rimskom maratonu, odrasla je i počela  trenirati u Sportskom centru koji se nalazi u katoličkoj misiji u Kofali sve dok nije nastavila u momčadi grada Adama. „Radi se o jednoj od 25 atletičara na međunarodnoj razini koji potječu iz naše sredine. Rasla je s nama a sad živi u Addis Abebi.“ – kaže direktorica Katoličkog sekretarijata u Robbi . „Odmah nakon maratona u Rimu 2. travnja Rahim je posjetila našu katoličku misiju koja ju je podržala te nam zahvalila. Na upit talijanskih novinara što namjerava u doglednoj budućnosti odgovorila je: „Doći u Rim iduću godinu i pobijediti po treći put“.