Općina Plitvička Jezera slavi svoj dan

20 tra

Na Jurjevo 23. travnja općina Plitvička Jezera (sjedište u Korenici) slavi svoj dan i 20. godina  moderne povijesti. Tim povodom održat će se svečana sjednica Općinskog vijeća u petak 21. travnja u 12 sati na kojoj će načelnik Boris Luketić dati izvješće a riječ će dobiti i gosti.

Proslava dana svetog Jurja održat će se u nedjelju 23. travnja 2017. godine. Slavlje će početi  u 11 sati Svetom misom u crkvi sv. Jurja u Korenici. Nakon Svete mise nastupit će HKUD iz Korenice i tamburaši uz prigodni domjenak za stanovništvo Općine u dvorištu Crkve.
U 20 sati koncert Miroslava Škore i gostiju u dvorani Crkve sv. Jurja.

Općina Plitvička Jezera napravila je velike korake u ovih 20 godina. Korenica je dobila posve novi izgled. U njoj žive marljivi ljudi koji rade, u njoj djeluje srednja ugostiteljska i osmogodišnja škola, izgrađena je razorena župna crkva sv. Jurja. U ovu općinu osim Plitvica spadaju Vaganac, Smoljanac, L. Petrovo selo, Željava, Prijeboj i dakako sama Korenica. Turizam je žila kucavica ove općine. Nacionalni park Plitvice mora razmišljati čak o ograničavanju broja posjetitelja.

Dobro je malo pogledati u prošlost i podsjetiti se na dramatična i tragična događanja koja su prethodila modernoj općini Plitvička Jezera. U godišnjaku “Mostovi 1994”  kroničar je zabilježio:

“U utorak 27. travnja 1993. u motelu Plitvice u Zagrebu ustrojena je općina Smoljanac. Malo je tko izvan našeg kraja čuo za ovo ime. Radi se o selu koje se proteže od koranskog mosta uz desnu obalu Korane pri ulazu na Plitvice. Ćetnici su selo potpuno spalili 12. prosinca 1991. kao i sva ostala hrvatska sela u okolici Plitvica (Vaganac, Rastovača, Korana, Poljanak, Selište…) te pobili velik broj civila. Svemu dođe kraj pa će i ovom ludilu. Treba misliti na budućnost. Tako su se vijećnici sastali da bace pogled prema sutrašnjici. Mahom su to mladi ljudi, nekoji još u uniformama, što podsjeća na ozbiljnost i izvanredne prilike u kojima živimo. Izabrali su načelnika općine Smoljanac (Plitvice) u osobi g. Ivice Kukuruzović. Ove mlade ljude čeka veliki posao obnove i vraćanja slike njihovom kraju koju su barbari uprljali.

Osnivanje općine Smoljanac (Plitvička Jezera) u progonstvu u Zagrebu, motel Plitvice 27.04.1993.

Sutradan 28. travnja u blistavom zdanju muzeja Mimara u Zagrebu upriličena je promocija knjige “Dvije godine okupacije”. Izdavač je Uprava nacionalnog parka Plitvice i Ministarstvo graditeljstva i zaštite okoliša. Knjiga skreće pažnju na dvogodišnje pustošenje ovih bisera prirode i nacionalnog ponosa. Sadrži velik broj fotografija, dokumenata i svjedočanstava vezanih za Plitvice. Time su autori ove vrijedne publikacije podarili prognanike iz okolice Plitvica vrijednim štivom. U knjigu će rado zaviriti i mnogi ljubitelji plitvičkih ljepota. Dvorana nije mogla primiti sve zainteresirane. Dokaz je to da su mnogi žedni plitvičke ljepote.”