Slunj: godišnja skupština Matice umirovljenika – Preminuo Marinko Radočaj

22 tra

Danas u 10 sati u dvorani Pučkog učilišta u Slunju počela je godišnja i izborna skupština Matice umirovljenika Grada Slunja, općina Cetingrad i Rakovica. Nakon odsvirane himne predsjednik matice g. Joso Kovačević pozdravio je prisutne članove i goste. A gosti su gradonačelnik Grada Slunja g. Jure Katić, načelnik opčine Rakovica Franjo Franjković i slunjski župnik Mile Pecić.  Za sjednicu je predviđeno čak 17 točaka. Nakon usvajanja poslovnika i izbora radnih tijela podesena su izvješća. Udruga broji 266 članova a ovdje je prisutno oko 100. Najvažnije je financijsko izvješće. Udruga je imala prihode u protekloj godini 50.280,40 Kn. najveća stavka je članarina koju je uplatilo 266 članova. zatim su tu donacije. O aktivnostima je dao izvješće predsjednik Joso Kovačević. Udruga djeluje 20 godina. Članovi udruge odlazili su na izlete, u toplice, na more. Od športskih aktivnosti kuglanje im je najbliže. Zatim nabavka jabuka, zimnice, mjerenje tlaka i šećera. Zamjenik predsjednika Mijo Močilac, koji je vodio sjednicu, nakon prihvaćanja financijskog plana stavio je na glasanje razrješenje dosadašnjeg čelništva. Ukratko, dano je skoro jednoglasno povjerenje dosadašnjem predsjedniku Josi Kovačeviću, dopredsjedniku Miji Močilac te članovima izvršnog i nadzornog odbora. Članovi su postupili prema onoj “konja koji dobro trči i osvaja medalje, ne treba mijenjati”. Nije to ni jednostavna dužnost koju su prihvatili odnosno nastavili raditi. Iako rade volonterski,  odgovaraju pred zakonom za eventualne propuste.

Potom su dodijeljene pohvalnice zaslužnim članovima. Ponuđena je riječ gostima. Progovorio je načelnik općine Rakovica Franjo Franjković, slunjski gradonačelnik Jure Katić i župnik Mile Pecić.

Recimo da je ova kategorija stanovništva, poznata kao treća životna dob, beskrajno  važana u društvu. Njih resi životna mudrost i iskustvo, skromnost i jednostavnost. Upravo po ovim vrijednostima oni obogaćuju društvenu zajednicu. Crkva je gledala veliki kapital upravo u starijim osobama koje svojom strpljivošću, skromnošću i ponekad trpljenjem obogaćuju Božji narod. Velikani duha ili sveti ljudi nisu znali da su veliki. U tome je paradoks veličine.

Nakon zavšetka skupštine autobus je odvezao članove prema restoranu Feniks gdje ih čeka ručak, druženje uz glazbu.

Joso Kovačević (predsjednik), Mijo Močilac (dopresjednik) i Ankica Petek

Gradonačelnik Jure Katič i načelnik Rakovice Franjo Franjković

Članovi pozorno prate dnevni red skupštine

Od gostiju obratio se gradonačelnik Jure Katić, načelnik rakovice Franjo Franjković i župnik Pecić

                                   †

Nenadana smrt Marinka Radočaja potresla slunjski kraj – Sinoć je nenadano preminuo u 41. godini života Marinko Radočaj iz Cvitovića 42. Rođen je 1975. Radio je u Zagrebu i putovao skoro svaki dan. Bio je društveno aktivan on i djeca i rado su dolazili u crkvu nedjeljom i blagdanima. Ima troje zlatne djece. Svi suosjećamo sa suprugom i dragom djecom u ovom trenutku. Pogreb u nedjelju 23. travnja u 16 sati na cvitovačkom groblju.

Marinko sa svojom obitelji dočekao je blagoslov kuće u siječnju ove godine