Danas sv. Leopold Mandić – Ugodni sunčani dan

12 svi

Danas crkva slavi sv. Leopolda Mandića. Ovaj redovnik s bradom poznat je diljem svijeta a posebno u Hrvatskoj. Rođen je na današnji dan 1866. godine u Herceg Novom u Boki Kotorskoj.  Na krštenju je dobio ime Bogdan, a ulaskom u kapucinsku zajednicu dobio je ime Leopold. U svojoj je obitelji bio najmlađi od dvanaestero djece oca Petra i majke Dragice, rođene Carević. Sam će Leopold posvjedočiti da je svu pobožnost i osjećaj prema Crkvi baštinio od svojih roditelja. Za majku je govorio da joj zahvaljuje sve to što jest, a otac je malog Bogdana svako jutro vodio u crkvu i na svetu pričest, što je u ono vrijeme bilo veoma neobično. Veći dio života proveo je u Padovi gdje danima ispovijedao i oslobađao ljude od zloga. Čestitka svima koji nose ime Leopold!

Nadbiskup Puljić najavio skorašnji ponovni pohod tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića Hrvatskoj, i to od Zadra, preko Splita, Dubrovnika do njegove rodne Boke Kotorske

Danas je lijepi sunčani dan u slunjskom kraju. Nakon kiša i prohladnih dana toplina će dobro doći vrtovima.

Danas kroz Slunj prolaze autobusi na putu prema Bleiburgu. Sa juga Hrvatske trebaju poći dan ranije, negdje prenoćili i sutra se pridružiti komemoraciji u Bleiburgu. Slunjani kreću u 4 sata iza ponoći. Grupa iz Splita slavit će misu u slunjskoj crkvi danas oko 13 sati.

Papa Franjo danas popodne odlazi u apostolski pohod u jedno od najpoznatijih marijanskih svetišta, Fatimu, gdje će sutra u 10 sati proglasiti svetima vidjeoce Franju i njegovu sestru Jacintu Marto.

01

Svetište u Fatimi