Sjećanje na Bleiburg

13 svi

Danas se hrvatski narod sjeća najveće tragedije u svojoj povijesti. Kad je u Europi zavladao mir 1945. od Bleiburga je počeo krvavi pir. Na austrijskoj granici zaustavljeni su i izručeni komunističkom režimu ne samo poraženi vojnici nego i čitave obitelji. Počeo je pokolj, masovne likvidacije, dakako bez suda i mogućnosti obrane. Leševima su punjeni rovovi, rudnici. Križni put od austrijske granice  išao je kroz Sloveniju, Hrvatsku čak do Makedonije. Od glavnog pravca krvnici su odvajali grupe i likvidirali ih po jamama. Žive su zakapali u rudnike. Ova zvjerstva potrajala su nekoliko godina nakon završetka rata…Gotovo nema obitelji kojoj nije netko likvidiran na ovom križnom putu.

Danas su se mnogi uputili prema Bleiburgu, austrijskom gradiću koji simbolizira križni put, svu patnju, stradanja, masovne grobnice. Neki su krenuli još jučer. Iz Slunja je krenuo autobus jutros u 4 sata. Misa sa suzama i silnom tugom počinje u 12 sati. 

Noćas je pala kiša u slunjskom kraju: jutros je ugodno i sunčano

Papa Franjo u Fatimi – Papa Franjo sinoć je u Fatimi, gdje se nalazi na hodočašću, sa stotinama tisuća vjernika i hodočasnika, molio svetu krunicu. Nakon molitve krunice, Papin državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, za vjernike je slavio svetu misu. Papa je s hodočasnicima molio radosna otajstva krunice: molilo se na različitim jezicima, počevši od portugalskog i arapskog.

Danas je Krizma u župi Cvitović u 12 sati. Oko 15 krizmanika župa Cvitović i Lađevac krizmat će biskup u miru mons. Mile Bogović.

                         †

Preminula je u 86. godini života MILKA TOMLJENOVIĆ iz D. Furjana 39. Pogreb danas 13. svibnja u 16 sati na groblju u Lađevcu. Za njom žale suprug Vid, sunovi Niko i Mile, snahe unučad

Preminuo je u 54. godini života JURE ŽIVČIĆ s prebivalištem u Korenici. Bit će pokopan 13.05.2017. u 15 sati na groblju u Slunju. za njim žale supruga Božica, kćerke Antonija i i Katarina, sin Luka, rodbina i mnogi prijatelji i znanci