5. vazmena nedjelja: sunčana nedjelja – Vjenčani Dinko i Marijana

14 svi

Isus mora otići. Čeka ga muka i smrt na križu sramote. To učenike uznemirava. Isus im kaže da ih to ne treba uznemiravati jer to, paradoksalno, za njih neće biti gubitak, nego dobitak: „U domu Oca mojega ima mnogo stanova. Da nema, zar bih vam rekao: ‘Idem pripraviti vam mjesto’? Kad odem i pripravim vam mjesto, ponovno ću doći i uzeti vas k sebi da i vi budete gdje sam ja.“ O ovom paradoksu govori i ulomak iz Prve poslanice sv. Petra apostola koji nam je ponuđen kao drugo čitanje. On govori o Isusu kao „kamenu živomu što ga, istina, ljudi odbaciše, ali je u očima Božjim izabran, dragocjen.“ Iako se u evanđelju za ono što će se tim dogoditi, a što spomenuti ulomak naziva ugrađivanje „u duhovni Dom za sveto svećenstvo da prinosite žrtve duhovne, ugodne Bogu po Isusu Kristu“, koristi izraz „idem pripraviti vam mjesto“, jasno je da ovdje nije riječ tek o nekom budućem mjestu koje Isus želi osigurati svojim učenicima. Ovdje je riječ o mjestu kojim Isus želi omogućiti svoj trajni boravak u svojim učenicima i među njima. Radi se o novoj dimenziji odnosa s Isusom i po Isusu s Ocem. Drugim riječima, Isus ne odlazi da bi nam pripravio „dom“ s onu stranu smrti, kako bi se na prvu moglo zaključiti, nego odlazi da bismo mi mogli postati Božji dom, Božje boravište, svetište u kojemu prebiva Bog, dom njegova Oca i njegov dom, a onda po tom, vraćam se na misao sv. Petra, „rod izabrani, kraljevsko svećenstvo, sveti puk, narod stečeni“, oni koji navještaju „silna djela onoga koji (nas) iz tame pozva k divnom svjetlu svojemu.“ Isus odlazi da bi njegova fizička odsutnost za nas njegove učenike postala njegova trajna otajstvena prisutnost među nama, prisutnost na nov način. Fizička odsutnost, koja će se dogoditi u muci i smrti, je preduvjet za novu prisutnost koja će se dogoditi u uskrsnuću. On neće više biti s nama fizički, ali će biti i zauvijek ostati s nama na duhovan način. Upravo nedjeljna euharistija susret je s Uskrslim. 

Jutros u 8 sati u Slunju

Osvanuo je divni nedjeljni dan, pun sunca, proljetnih mirisa i boja. Ipak, vrhunac nedjeljnog slavlja nije u šumi i planinama, nego u misnom slavlju. Ovdje se događa susret u ljubavi koji daje smisao našem radu, patnji i radostima.

Jutaranja misa u 8 sati u Slunju koju je predvodio vojni kapelan vlč. Milenko Majić. U 11 sati pjevana misa koju prenosi Radio Slunj. U Blagaju u 14 sati misno slavlje.

Vjenčanje Dinka i Marijane – Danas je u Slunju u 17 sati slavljena treća misa. Povod je slavlje vjenčanja i krštenja. Sakrament braka sklopili su Dinko Skukan i Marijana Ferderber i krstili dijete, malog Tea. Dinko je dobro poznat informatičar i glazbenik iz Slunja, Marijana kći Marijana i Nevenke iz Smoljanca. Planirano vjenčanje svojedobno je odgođeno zbog bolesti i smrti Dinkove majke Ljubice. Danas su pred oltarom rekli svoj “da” na zajedništvo u dobru i zlu do smrti. Plod njihove ljubavin je mali Teo koji je kršten nakon vjenčanja. Klapa Slunjanke na čelu s voditeljem Ivanom Matanićem divno je pjevala na misi (Dinkova sestra Tea članica je grupe). Ovo vjenčanje bez pretjeranog glamura ima svoju ljepotu, naglašenu duhovnu dimenziju. Druženje je nastavljeno u Ribarskoj kući. Čestitamo mladencima i želimo puno Božjeg blagoslova!

 

Mlada obitelj s klapom Slunjanke