7. vazmena: misna slavlja – Slunj: Krštena mala Petra Pap

28 svi

Bolesna majka poslala je 15-godišnjeg sina u ljekarnu po lijek. Bolesna je i bez lijekova je nezamisliv život. Ali, njezin sin u prolazu opazio prijatelje na igralištu. Pozvali su ga i on se rado odazvao. Prošli su sati u igri. Apoteka se zatvorila i sin je došao kući bez lijeka. Ova zgoda iz svagdanjeg života uvodi nas u razmišljanje o današnjoj poruci. Isus, šaljući svoje učenike u svijet, upućuje ih “da nikoga ne pozdravljaju na putu”. Božje Kraljevstvo je najvažnije i nikakvi “pozdravi” ovoga svijeta ne smiju ih zaustaviti! “Objavio sam ime tvoje ljudima koje si mi dao od svijeta. Tvoji bijahu, a ti ih meni dade i riječ su tvoju sačuvali. Sad upoznaše da je od tebe sve što si mi dao jer riječi koje si mi dao njima predadoh i oni ih primiše i uistinu spoznaše da sam od tebe izišao te povjerovaše da si me ti poslao”. Ovo su Isusove oproštajne riječi. A u oproštaju se izgovaraju najjače, najvažnije riječi. Život vječni ne počinje nakon smrti nego  ovdje i sada. Kad upoznamo Božju ljubav i odgovorimo. Kako tužno zvuče riječi nekih vjernika kad kažu da “nemaju vremena za molitvu, druženje i prijateljstvo s Bogom”. To odgađaju i tek će otpatke vremena posvetiti u Bogu…A on treba biti u središtu života, u svim situacijama i razdobljima. “Ovo je život vječni: da upoznaju tebe, jedinog istinskog Boga i koga si poslao – Isusa Krista”. Dragi Isus je znao kako će nas “pozdravi” ovoga svijeta zaustavljati. Najtužnije je kad se čovjek zatvori u svoje “ja”, kad ne vidi nikoga osim svoga ega. Zatvoren u svoje “ja” čovjek je osakaćen za Božju dimenziju.  

Jutarnja misa u Slunju: predvodi je vojni kapelan vlč. Milenko Majić

Jutros je slavljena jutarnja misa u slunjskoj crkvi. Vedar i nasmijan dan pa je narod pohrlio na gozbu ljubavi. Ovu misu uglavnom predvodi vojni kapelan vlč. Milenko Majić. Posebnu svjedočanstvo daju roditelji koji doprate svoju djecu na ovu misu. Dijete se ne šalje na misu nego se kaže: “Idemo zajedno!”

 Malena Petra u naručju kume Martine

Pod misom u 11 sati u slunjskoj je crkvi krštena je malena Petra Pap, drugo dijete Željka Pap i Ane r. Grašić. Roditelji žive u Slunju. Krsna kuma bila je Martina Ciganović iz Karlovca a krstio je župnik Mile Pecić. Čestitamo!

Župa Blagaj u nedjelju slavi svoga zaštitnika – DUHOVE. Blagajci očekuju i raduju se dolasku ne samo Blagajaca rasutih po svijetu nego i onih iz susjednih župa.

Danas Svjetski dan sredstava društvene komunikacije  – Nakon molitve Kraljice Neba 28. svibnja na Trgu sv. Petra u Vatikanu papa Franjo podsjetio je da se ovaj dan obilježava Svjetski dan sredstava društvene komunikacije o temi „Ne boj se jer ja sam s tobom (Izaija 43,5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu”, izvještava Radio Vatikan. Sredstva društvenoga priopćavanja nude mogućnost međusobne razmjene informacija te brzog i kapilarnog širenja vijesti. One mogu biti lijepe ili ružne, istinite ili lažne, rekao je. „Molimo da priopćavanje, u svakom svom obliku, bude učinkovito i izgrađujuće i u službi istine, odbijajući predrasude, a šireći nadu i pouzdanje u našem vremenu”, potaknuo je Sveti Otac.

Umrla časna sestra u 110. godini – Najstarija časna sestra na svijetu, Candida Belotti, umrla je u dobi od 110. godina u talijanskom mjestu Lucca. Rođena 20.02.1907. u Quinzanu kod Verone sestra Candida je umrla u subotu kako je javila njezina zajednica „Ministre degli Infermi di san Camilo“. Kao njegovateljica u bolnici sestra Belotti radila je od 1930. u različitim ustanovama u Italiji i u odgoju mladih sestara. Kao recept za svoj dugi život prigodom svog 110. rođendana navela je „slušanje Krista i prihvaćanje stvari onako kako one dolaze“.