Obljetnica obrane Novigrada (Zadar)

13 velj

Operacija „Maslenica“ imala je ključan strateški značaj u Domovinskom ratu, spojen je sjever i jug Hrvatske. Zbog uspjeha Hrvatske vojske u operaciji „Maslenica“  i gubitka teritorija neprijatelj organizira i sprovodi žestoke protunapade sa svojim mnogobrojnim  elitnim snagama.P očetkom veljače 1993.g. na području Novigrada vrši se žestok neprijateljski pritisak i pokušaj neprijatelja da zauzme taj prostor. Zbog toga  u opasnost je  doveden prostor koji je oslobođen i stavljen pod nadzor Hrvatske vojske na području zadarskog zaleđa. Kako bi se spriječio prodor neprijateljskih snaga i mogućnost da neprijatelj ponovno okupira oslobođena područja u ključnim trenucima nadljudskim naporima pripadnici 2. gardijske brigade „Gromovi“ i Hrvatske ratne mornarice brane taj prostor i uspijevaju ga zadržati pod svojim nadzorom. U tim teškim borbama poginulo je devet pripadnika HRM-a i pet pripadnika 2. gbr „Gromovi“, Dragutin Naglaš, Vlado Brebrić, Marijan Mikulin, Boris Krivačić i Ivan Cindrić.

I ove godine veterani 2. gbr „Gromovi“ dostojanstveno su 13. veljače obilježili 23. obljetnicu obrane Novigrada i Paljuva te odali počast poginulim hrvatskim braniteljima tijekom operacije „Maslenica“. Na spomenicima poginulim pripadnicima Hrvatske ratne mornarice i 2. gardijske brigade „Gromovi“ u Novigradu mnogobrojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće. I u  Paljuvu održana je komemoracija i položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule hrvatske branitelje i mještane Paljuva poginule tijekom Domovinskoga rata. Vojni kapelan don Antonio Mikulić te župnik Novigrada don Pave Zubčić uz vojne kapelane don Milenka Majića i o. Ivu Topalovića predvodili su molitve kod spomenika poginulim pripadnicima HRM „Vange“ i kod spomenika poginulim „GROMOVIMA“.  Nazočnima su se obratili zapovjednik HRM-a komodor Predrag Stjepanović a u ime Udruge ratnih veterana 2. Gardijske brigade „Gromovi“ kod spomenika u Novigradu obratio se saborski zastupnik i pripadnik Gromova ratni vojni invalid umirovljeni brigadir Miodrag Demo.  Nakon polaganja vjenaca u filijalnoj crkvi u Paljuvu služena je sv. Misa za sve poginule, umrle,i nestale hrvatske branitelje koju je predvodio vojni kapelan iz Petrinje don Antonio Mikulić.

Dan prije ove komemoracije u organizaciji Zadarske županije priređeno je predstavljanje monografije o drugoj gardijskoj brigadi „GROMOVIMA“ te je upriličena podjela monografije svim školama koje su na terenu zadarske županije. O monografiji su govorili predsjednik udruge 2, gbr umirovljeni pukovnik Ivan Krupec, umirovljeni brigadir Mile Krišto te umirovljeni satnik Krešimir Maretić.

 

 

 

IMG_20160213_115803

 

IMG_20160213_111725