Drugi krug lokalnih izbora – Prvi petak – Preminuo Franjo Žgela

2 lip

Drugi dan lipnja, prvi petak u mjesecu. U popodnevnim satima očekuje se pojačan promet na našim cestama. Mnogi će zaželjeti posjetiti svoje stare roditelje, prijatelje ili udahnuti morskog zraka….U nedjelju je drugi krug izbora u onim gradovima i općinama u kojima nije izabran gradonačelnik, načelnik ili župan u prvom krugu. Sutra je dan predizborne šutnje. U nekim su se općinama birači odlučili na eksperiment: dali su povjerenje ljudima koji su bili vješti u obećanjima, koji su bili duhoviti ali se ne živi od velikih obećanja, praznih riječi.. U našem okruženju u drugi krug izbora idu gradovi Karlovac, Ogulin, Senj, Otočac i Gospić te općine Plitvička Jezera. Obično je prvi krug realno stanje birača. Drugi krug potvrđuje ono što je bilo u prvom: relativni pobjednik postaje konačni pobjednik.

Slunj: autobusi preko čitavog dana dovoze turiste koji, nakon razgledavanja Rastoke, odlaze na druga odredišta. Radi se o stranim i domaćim turistima

Danas je prvi petak u mjesecu: u slunjskoj crkvi misno slavlje u 18 sati te klečanje nakon mise.

Večernje rumenilo gledano iz Slunja /večers/

Preminuo dr. Alois Mock – Dobro se sjetiti velikog austrijskog političara, ministra vanjskih poslova u dramatičnim prilikama. Ovaj je čovjek jasno znao što treba činiti u raspadu sovjetskog carstva i s njim raspadom Jugoslavije. Prerezao je 1989. godine bodljikavu žicu između Mađarske i Austrije!. Bio je veliki zagovornik samostalnosti Hrvatske. Tada je Hrvatska imala malo iskrenih prijatelja ali se poklopilo da su se našli pravi ljudi u pravo vrijene: Papa Ivan Pavao II, ministar Mock, ministar Genscher, predsjednik Franjo Tuđman i kardinal Kuharić!. U tim prilikama Alois Mock je znao što činiti za razliku od mlake EU koja nije imala političke volje stvari nazvati pravim imenom. U nekim mjestima u Hrvatskoj podignut je spomenik Aloisu Mocku za života. Umro je u 83. godini života.
                             

Preminuo je u 79. godini života FRANJO ŽGELA iz G. Furjana 201. Bit će pokopan na groblju u Lađevcu u petak 2. lipnja u 16. sati. Za njim žale supruga Roze, kćerke Ankica i Manda s obiteljima te rodbina.