Petak: trodnevnica uoči svetkovine Presv. Trojstva – Nastavak akcije “Za Koranu i Mrežnicu” – Manipulacije s odgojem i obrazovanjem

9 lip

Jutros je svježe i vedro u slunjsko-plitvičkom kraju. Temperatura se vrti oko 10 stupnjeva ali će danas biti topao dan.

Trodnevnica uoči Presvetog Trojstva – U nedjelju 11. lipnja župa Slunj slavi svoga zaštitnika – Presveto Trojstvo. Božja ljubav doživljava svoj vrhunac u Isusu Kristu koji nam otkriva dinamiku nutarnjeg Božjeg života. Cilj našeg zemaljskog putovanja je ulazak u Božji život, u život Boga Trojedinog. Već sada po vjeri i ljubavi ulazimo u Presveto Trojstvo…Pripremamo se za svetkovinu trodnevnicom: večeras u 18 sati misa kao i sutra isto tako u 18 sati. Na samu svetkovinu u nedjelju 11. lipnja prva misa u 8 sat a svečana u 11 sati (koju će predvoditi don Goran Antunović).  

U slunjskom parku uvijek nekoga možete susreti: dopodne mlade majke s djecom

Sv. Josip 330 godina zaštitnik Hrvatske –  Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu slavi 330. obljetnicu kako je sv. Josip izabran za zaštitnika Hrvatske: danas tim povodom misu u 11 sati predvodi kardinal Bozanić u svetištu sv. Josipa u Karlovcu (Dubovac)

Nastavak akcije “Za Koranu i Mrežnicu” – Danas nastavak akcije za očuvanje Korane i Mrežnice. Veslanje (kajak) od Slunja do Blagaja a navečer u kinodvorani u Slunju okrugli stol “Za Koranu i Mrežnicu”.

U subotu 10. lipnja veslanje na Mrežnici od Primišlja do Tržića mosta i od Galović sela do Duge Rese gdje će navečer biti organiziran doček veslača.  

 Manipulacije kurikularnom reformom

“Da je prosvjedni skup, osobito u Zagrebu, i te kako bio instrumetaliziran svjedoče i parole koje su pojedinci isticali, a na kojima je pisalo: ” »Klerikulum za 21. stoljeće«; »Opusu dei go avej«, »Bolje Jokić nego Vokić« te »Hrast je u školama dobar samo za parkete«. Sve te parole očit su izraz netolerancije, sektaštva, nepoštivanja pluralnoga društva i zanemarivanja činjenice da su po svim vjerodostojnim i relevantnim statistikama vjernici više od 90 posto hrvatskih građana. I iz toga je vidljivo da organizatorima prosvjeda nije na pameti hrvatska stvarnost, sadašnjost i budućnost hrvatske djece i njihova osposobljavanja za budućnost, nego preodgoj »zaostale« vjerničke većine, a čemu bi, po njima, trebala služiti i škola i posebno novi predmet »građanski odgoj«.

Ako se ozbiljno uzmu riječi bivše potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih poslova, a sada zastupnice u Hrvatskom saboru, kako je prenio Jutarnji list 3. lipnja, izrečene na »Tripalovim danima u Sinju«: »HDZ je izborom članova Povjerenstva za kurikularnu reformu pokazao da ni za milimetar ne želi ublažiti svoju ekstremno reakcionarnu nazad-njačku poziciju što se obrazovanja tiče, naročito onih sadržaja obrazovanja koji se odnose na temeljne društvene vrijednosti«, onda ne iznenađuje što su se prosvjednicima u Zagrebu priključili šefovi SDP-a i HSS-a i neki saborski zastupnici. I te zadrte riječi te političarke i sudjelovanje političara na prosvjedu potvrđuju da su prosvjedi bili i te kako ne samo ideologizirani, nego i politizirani, i to nipošto ne za dobro hrvatskih učenika, nego za interese određenih političkih i ideoloških skupina. Opće dobro još je jednom zanemareno i zaboravljeno.” Ivan Miklenić u GK

“Prethodna je skupina napravila puno toga kvalitetnog, međutim upućene su stotine primjedaba. Nismo valjda toliko umišljeni da mislimo kako ono što radimo ne smije biti kritizirano. Ne mislim, dakle, da treba početi ispočetka, nego odvojiti dobro od lošega, to loše popraviti i nastaviti dalje. Generalno mislim da naš obrazovni sustav uopće nije loš. Uostalom, kažu mi to i mnogi stručnjaci iz različitih zemalja. Oni se ne mogu načuditi koliko naša djeca znaju. Neki od njih ne mogu se nadiviti našem obrazovnom sustavu. (…) Ponavlja se slučaj (odgovor na primjedbu da je za neke rušenje »Jokićeve« reforme povezano sa Željkom Markić i s »U ime obitelji«, nap. ur.) kojise, nažalost, često primjenjuje, a to je da se neke osobe javno blate i da se njima plaši javnost, a onda se ta javnost mobilizira. To se događa Željki Markić. Ponavljam, jedini racionalan razlog zbog kojeg Jokićeva skupina više ne radi jest što je dokument koji su proizveli imao toliko primjedaba. Pa HAZU je prikupio i objavio tri knjige primjedaba. Neka se na njih očituju,” Dr. Marko Alerić, profesor na odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu