Prvi dan srpnja – Sutra zlatna misa vlč. Franje Jurčevića u Kastvu

1 srp

Noćas je pala dobra kiša u Slunju i okolici. Jutros je vedro a temperatura je 14 stupnjeva.  Subota je dan pripreme za Dan Gospodnji. Vrhunac nedjelje je misno slavlje po kojem naše vrijeme dobiva smisao kao i naš rad i zalaganje. Odmor u Gospodinu pravi je i istinski odmor. Večeras u 18 sati misa u slunjskoj crkvi a na dan Gospodnji, u nedjelju, u 8 i 11 sati.

Prvi dan srpnja. Ostavili smo iza sebe mjesec lipanj. Velika seoba naroda u obliku turizma u ovom mjesecu dosiže vrhunac.

Jutros u Slunju

Zlatna misa vlč. FRANJE JURČEVIĆA

Vlč Franjo Jurčević rođen je 28.06.1943. u Cetingradu. Nakon završene teologije zaređen je za svećenika 02.07.1967. Mladu je misu slavio u Cetingradu. Poslan je na daljnji studij u Rim gdje je doktorirao. Nakon povratka iz Rima vodio je župu Kantrida (sv. Ante) a gotovo čitav svoj svećenički vijek vodi župu Kastav. Spada u red narodnih svećenika koji živi s narodom u radostima i nevoljama. Posebno je pomagao prognanicima. Nemjerljiv je njegov karitativni rad u ratnim prilikama. Rado je dolazio u Cetingrad, pogotovo nakon što je slunjski kraj oslobođen 1995. Pomagao je obnovu župne crkve, zapravo bio na čelu odbora za izgradnju nove crkve. Duhovit je i oko njega se rado okupe svećenici i narod. Znade u jednoj rečenici sabrati narodnu mudrost.  Vlč. Franjo će sutra u Kastvu u 11 sati zahvaliti Bogu za 50 godina služenja Bogu i narodu.

Dobro je otići u Kastav i pridružiti se slavlju Franjine zlatne misa ali oni koji to ne mogu imaju priliku to učiniti na Veliku Gospu 15. kolovoza u Cetingradu. Naime, u rodnoj župi Cetingrad na blagdan Velike Gospe vlč. Franjo slaviti će zlatnu misu u 12 sati!

Vlč. Franjo Jurčević

Imenovan novi apostolski nuncij u Hrvatskoj – Papa Franjo imenovao je za apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa Giuseppea Pinta, dosadašnjeg apostolskog nuncija na Filipinima. Vijest o imenovanju objavljena je u subotu 1. srpnja u Vatikanu i Hrvatskoj, priopćila je Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj. On dolazi nakon mons. Alessandra D’Errica. On je vršio službu ap. nuncija u Hrvatskoj od 2012. godine. Inače, apostolska nuncijatura ime je za diplomatsko predstavništvo odnosno veleposlanstvo Svete Stolice u nekoj državi. Predvoditelj nuncijature zove se nuncij.