Danas sveta braća Ćiril i Metodije – Pripreme za Dan grada – Preminuo Đuro Žgela

5 srp

Danas blagdan sv. braće Ćirila i Metoda – Danas je blagdan slavenskih apostola, svete braće Ćirila i Metodija, poznatih kao „solunska braća“. Naime, rođeni su u Solunu kao sinovi visokog bizantskog vojnog zapovjednika, Metodije oko 815, a Ćiril (pravim imenom Konstantin) 826. ili 827. Roditelji su im bili Grci. Metodije, pravno i vojnički obrazovan, upravitelj jedne slavenske pokrajine, povukao se 856. u samostan u Bitiniji (Mala Azija), a Konstantin je završio visoke nauke (filozofiju i teologiju) u Carigradu, zaredio se za svećenika i postao knjižničarem crkve svete Sofije u Carigradu i profesorom filozofije. Car Mihajlo III. poslao je 860. braću u misiju tursko-tatarskim Hazarima na Crno more i to su poslanje uspješno obavili. U to vrijeme, 862, došli su u Carigrad poslanici moravskog kneza Rastislava s molbom da car Mihajlo u Moravsku pošalje propovjednike koji će vjeru tumačiti na slavenskom jeziku, jer su već došli učitelji iz Njemačke i Italije, a nitko ih ne razumije. U okolici Soluna živjelo je mnogo slavenskog življa pa su braća dobro poznavala njihov jezik. Tako su sveta braća na molbu cara  863. došli u Moravsku, potom u Panoniju. Konstantin je tada za nepismene Slavene sastavio posebno pismo, kasnije nazvano glagoljicom, uredio književni jezik i prevodio Sveto pismo Novog Zavjeta. Služio je misu na slavenskom jeziku pa su ga njemački svećenici tužili papi. Papa Hadrijan II. primio je 868. braću na razgovor, odborio im nauk i slavensko bogoslužje, a Metodija zaredio za svećenika. U međuvremenu se boležljivi Konstantin zamonašio (uzeo je ime Ćiril) i umro 14. veljače 869. u Rimu (grob mu se nalazi u bazilici svetog Klementa). Metodije se vratio u Moravsku i Srijem, no ljubomorni Nijemci ponovo su ga tužili papi. Opet je Metodije morao poći u Rim da opravda svoje pravovjerje. Ovaj put se u Moravsku vratio s titulom panonskog nadbiskupa. Dovršio je prijevod Svetog pisma, preveo živote svetaca i zbirku crkvenih zakona. Sastavio je važnije liturgijske tekstove, zakonski zbornik „Nomokanon“ te knjigu homilija i pasije „Otočanske knjige“. Preminuo je 6. travnja 885. u Moravskoj i nije sigurno gdje mu je grob.

Nakon redovite mise u 8 sati u slunjskoj su crkvi u 10 slavili misu mladi iz Poljske (Varšava). Vode ih dvojica svećenika i jedna časna sestra. Jedan se svećenik zove Pjotr Hejna. Vrlo su lijepo sudjelovali u misi, svi su pristupili pričesti. Ovo je, doista, odmor u Gospodinu! Nastavljaju put prema Međugorju, Dubrovniku a posjetit će Mostar i Sarajevo.

Vrućina u slunjskom kraju

Pripreme za Dan grada Slunja – Danas je održan prošireni sastanak svih zainteresiranih za slavlje Dana Grada Slunj 6. kolovoza. U gradskoj vijećnici u 11 sati uz gradonačelnika Juru Katića našao se ministar branitelja Tomo Medved, župan Damir Jelić, predstavnici gradskih službi i ustanova…Program dana grada treba biti bogat i raznolik, promet dobro reguliran, osigurana parkirališta. Dakako, misa i polaganje vijenaca pred spomenik najvažniji je dio programa. Kalkulira se da bi koncert mogao održati Thompson. Upravo okupirana mjesta koja su osjetila svu strahotu razaranja i stradavanja zaslužuju koncert za pamćenje. Koncert bi se održao po svoj prilici u kompleksu napuštene vojarne Kneja.

Susreli smo u gradu vlč. Peru Jurčević koji se priprema za mladomisničko slavlje u subotu 8. srpnja u Cvitoviću u 12 sati.

                                   †

Preminuo je u 60. godini života ĐURO ŽGELA iz Sastavka bb. Bit će pokopan 5. srpnja u 16 sati na groblju u Lađevcu. Za njim žale tete Tina i Ružica, ujak Mile s obiteljima i rodbina