Danas sv. Benedikt – Zavjetno hodočašće – Spas od vrućine u Korani

11 srp

Danas crkva slavi Sv. Benedikta, oca ne samo zapadnog redovništva nego i zapadne civilizacije. Rođen oko g. 480. Pošao je u Rim na usavršavanje. Car Konstantin prenio je sjedište carstva iz Rima u Konstantinopol. Rim je izgubio staru slavu. Benedikt je mogao vidjeti u Rimu da kler nije na visini. Napustio je Rim i nastanio se u jednoj spilji i ostao u njoj tri godine. Proučio je redovnička pravila sv. Bazilija Velikog te došao do spoznaje kako pojedine samostanske zajednice treba da postanu crkve u malom, što savršenije ostvarenje crkvene zajednice. Razne skupine monaha zamolile su ga da im bude duhovni otac. On ih je podijelio u 12 malih samostana, a svakome stavio na čelo jednoga kao oca. Sam je pak preuzeo cjelokupno duhovno vodstvo. Tako se malo-pomalo počeo oblikovati benediktinski način redovničkoga života, “škola služenja Gospodinu”, u kojoj je vladao duh prve Crkve. U tome načinu apostolskoga života poštovale su se kreposti poslušnosti, molitve i rada. Rodilo se geslo: “Moili i radi”. Upravo ovaj ideal dao je radu pravo mjesto. Benediktinski samostani postali su zajednice koje su živjele od svoga rada ali i molitve. Kad kažemo rad mislimo ne samo na fizički nego i intelektualni rad.

Ovaj snimak napravljen je u Batnogi: ovdje suša nije uzela danak kao drugdje

Sudionici zavjetnog hodočašća u Ogulinu – Gotovo 200 sudionika 3. zavjetnog hodočašća Marijanskog zavjeta za Domovinu došli su u 5. Tjednu, u nedjelju 9. srpnja, u popodnevnim satima u Ogulin. Nakon što su dopješačili iz 25 km udaljenog Generalskog Stola preko Tounja, na Trgu hrvatskih rodoljuba položili su vijenac i zapalili svijeću za sve poginule hrvatske branitelje u nazočnosti ogulinskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata kao i gradonačelnika Dalibora Domitrovića. Nakon toga okupili su se na večernjoj misi koju je u župnoj crkvi Sv. Križa predvodio župni vikar Herbert Berisha.

Hodočašće Marijanski zavjet za Domovinu počelo je 10. lipnja u Osijeku-Aljmašu-Vukovaru. Ovo je četvrti tjedan hodočašća. Završava u 11. tjenu i to u Dubrovniku. Tko želi može se priključiti. Tako je i zamišljeno ovo hodočašće: da se priključe kao mali rukavci u veliku maticu.

Jučer je Slunj bio među najtoplijim mjestima u Hrvatskoj. Danas neće biti drugačije. Toplotni val spustio se na Lijepu našu ali svemu dođe kraj. Večeras se očekuje naoblaka i pljuskovi.

Operirana u 114. godini života – U Italiji je uspješno operirana žena u 114. godini života. Tajna njezine dugovječnosti  je svakodnevno sudjelovanje u svetoj misi. Upravo svagdanja misa daje nam mir i spokoj koji drugdje ne možemo dobiti. Na misi smo na izvoru Ljubavi. 

Sa 114 godina i tri mjeseca života Maria Giuseppa Robucci na trećam je mjestu u Italiji po starosti. Razlog ovako visokih godina zahvaljuje molitvi i kirurgiji – kaže. Odstranjena joj je kirurškim zahvatom izraslina u unutrašnjosti trbuha koja je prijetila da postane rak. Ova živahna i vesela starica imala je petero djece od kojih je jedna časna sestra.

Srebreni jubilej crkve u Mongoliji – Ove godine katolička crkva u Mongoliji (Azija) slavi 25 godina svoga postojanja. Srebreni jubilej proslavljen je 9. srpnja misom u katedrali Sv. Petra i Pavla u Ulaambaatoru. Tijekom slavlja biskup Wenceslav Padilla, apostolski prefekt Mongolije, izrazio je zahvalu Bogu i svim suradnicima za ono što je učinjeno u ovih 25 godina. Rekao je: “S obzirom na to mogu reći i želio bih uzviknuti svijetu riječi proroka Izaije: “Slavite Gospodina, uzvikujte ime njegovo, kažite narodima što je učinio i recite da je veliko njegovo ime i neka je uzvišeno!” (Izaia 12,4)

Pojačani nadzor prometa u srijedu 12. srpnja – Policija svako toliko raznim akcijama podsjeća vozače na odgovornost na cesti. Volan u rukama je oružje! Možemo ubiti druge! Jednu od takvih akcija provodit će Karlovačka PU u srijedu 12. srpnja. Zbog veće sigurnosti policija će pojačano nadzirati vozače. Ponajprije vožnja pod utjecajem alkohola, korištenje mobitela tijekom vožnje i vezanje sigurnosnog pojasa najvažniji su naglasci ove akcije. Ne ljutimo se na policiju ako nas zaustavi. Zapravo budimo im zahvalni i pomozimo. im. Ne zaboravimo reći “hvala” ovim ljudima koji bdiju nad sigurnošću putnika.

Ovih dana mnogi traže osvježenje u Korani. Korana je ugodna za kupanje ali i sam odmor u hladovini uz vodu tekućicu djeluje opuštajuće. (snimio Tolj)