Blago osvježenje – Vrhunac sezone – Kome dati ime trga?

24 srp

Jutros je primjetno blago osvježenje. Proteklih dana bilo je nepodnošljivo pogotovo srčanim bolesnicima. Turistička sezona doživljava vrhunac. U subotu je preko graničnih prijelaza ušlo u Hrvatsku 612.000 putnika! Dubrovnik će do kraja mjeseca dosegnuti 2 milijuna noćenja. A kad je riječ o Plitvičkim jezerima dolazi do preopterećenja tako da Nacionalni park mora poduzeti neke mjere. Jednostavno staze su preuske, ukrcavanje na brodove i vlakove usporeno. Dva milijuna putnika za Plitvice je velik teret. A možemo računati na još veću navalu na ovaj jedinstveni park u svijetu u idućim godinama.

Hrvatska je u doglednoj budućnosti pred imperativom uvoza radne snage. Na prijedlog da uvozimo radnu snagu iz Filipina, ministar rada odgovara da bi to bio kulturološki šok. On zastupa mišljenje da treba povećati plaće i tako privući one koji su otišli u inozemstvo. Hrvatska ima velik kapital u iseljeništvu. Njihov povratak bilo bi najbolje rješenje. Jasno, njih bi privukle dobre plaće.

Jutros u Slunju: državna cesta D1  omiljela je ruta ne samo za osobna vozila nego i za kamione i šlepere. Već sada možemo skrenuti pozornost na 5. kolovoza kad se u centru Slunja održava Thompsonov koncert. Autocesta je tog dana najbolje rješenje ili drugim riječima tko putuje prema jugu neka koristi autocestu jer će Slunj okupirati oko 15.000 ljubitelja Thompsonove glazbe.

Brisanje Titova imena sa karlovačkog trga – U Karlovcu je uklonjen naziv trga koji je nosio ime maršala Tita. Prošlo je 27 godina od prvih demokratskih izbora i čitavo ovo vrijeme taj je trg nosio ime jednog od najvećih diktatora. Ovo je krajnja strpljivost prema jednom diktatoru i vremenu u kojem je vladao udbaškim bičem. Jedan portal lijući suze za “najvećim sinom naših naroda i narodnosti” ističe da je 1971. Tita pozdravilo 30.000 Karlovčana. To bi trebao biti ključni argument kako je bio voljen! A zar u Sjevernoj Koreji ne pozdravljaju velikog vođu na isti način? Tko se usudi ostati kod kuće ili ne pljeskati? Užasno je gledati te scene izmanipuliranog naroda, ustrašenog i pod budnim okom čuvara revolucije. U kultu ličnosti Tito nije imao premca. Njegova štafeta pretvorena je u religiju, s obredima razrađenim do u detalje. Tito ne može imati mjesto na trgovima jer nema demokratski legitimitet. Gušio je svaki pokušaj drugačijeg mišljenja. Goli otok sa svojim strahotama njegovo je djelo. Njegovi udbaši ubijali su naše ljude u drugim državama i tako sijali strah i teror ne samo u Jugoslaviji. Dvojicu udbaša osudilo je njemačko pravosuđe na temelju dokaza.  Tito je ugušio hrvatsko proljeće 1971. (kad je bio u Karlovcu!). To je popratio riječima: “Prije će Sava teći obratno nego Hrvatska dobiti samostalnost!” Posebna priča su masovne likvidacije na svršetku Drugog svjetskog rata. Masovne grobnice punjene su leševima onih koji su mogli biti potencijalni neprijatelji a to znači oni koji su drugačije mislili. Huda Jama Titovo je “remek djelo”. “Kad svladaš krokodila nemoj postati krokodil” – kaže jedna mudra izreka. Do Tita nije došla ova izreka. Nobelovu nagradu za mir – koju je tako priželjkivao – nije mogao dobiti onaj koji je vodio represivni režim pola stoljeća i nikad nije pomislio da svoju vlast stavi na demokratsku provjeru. Ovaj je čin brisanja Titova imena, sa zakašnjenjem, civilizacijski čin.