Danas sv. Marta – Zastoji na cestama – Vrhunac tjedna: Dan Gospodnji – Preminuo Nikola Paulić

29 srp

Danas slavimo svetu Martu koju spominje sveto Pismo. Teolozi rado razmišljaju o sv. Marti i njenoj sestri Mariji kao i crkveni oci. Tumačeći Sveto pismo, rado i često govore o Marti i Mariji. A više je slojeva u njihovu odnosu i odnosu prema Isusu. U Marti gledamo uzor aktivnoga života, a u Mariji uzor kontemplativnoga života. Hvale je vrijedne Martina gostoljubivost prema Isusu, no Isus joj je dao pouku da se sva ne izgubi u tome, već da znadne naći vrijeme za slušanje Božje riječi. Isus je Martu učio kako da s akcijom, tj. djelovanjem spaja i kontemplaciju, promišljanje Božje riječi da bi se ona mogla utjeloviti u njezinu djelovanju. Drugi sloj ove zgode je Martina uvjerenost da jedino ona radi ispravno i naporno. Ponekad možemo pretjerati prikazujući sebe prezaposlenima a druge “zgubidanima”. 

U 9.45 stiže varaždinski autobus u Slunj

Pred Dan Gospodnji, nedjelju, osjećamo posebno raspoloženje. Ne samo vjernici nego i svaki čovjek  živi ovaj ritam: rad i odmor. Vjernik doživljava  u nedjelju odmor u Gospodinu.  Odmor u Gospodinu daje smisao vremenu: vrijeme ne teče u mračnu rupu nego je ulazak u slavu Božju. Nedjeljom vjernik doživljava predokus te budućnosti.  Večeras u 18 sati misa u slunjskoj crkvi koja je početak slavlja Dana Gospodnjeg. Sutra u nedjelju mise u 8 i 11 sati u slunjskoj crkvi, u Blagaju u 14 sati (slavlje sv. Ane).  

Danas su kroz Slunj povremeni zastoji

Ovaj vikend ceste su u svim pravcima pune automobila. Neki pravci posebno. Putovanje u ovakvim uvjetima traži strpljivost i oprez. Duga vožnja otupi reflekse pa je dobro zastati i odmoriti se. Slunj je tako jedna simpatična postaja gdje se može zastati i osvježiti pićem.

Uz festival na Mrežnici koji večeras završava, danas slunjski “poskoci” (moto klub “Poskok” Slunj) organizira svoj 10. susret. Nakon gulaša u 17 sati defile kroz Slunj. Buka motora skrenut će pozornost Slunjana i brojnih turista koji prolaze kroz Slunj na ovaj mimohod.   

                             

Preminuo je u 55. godini života NIKOLA PAULIĆ iz Cetinskog Varoša 34. Pogreb 29. srpnja u 14 sati. Nakon mise u župnoj crkvi u Cetingradu bit će sahranjen na groblju u Sadikovcu. Za njim žale sin Antonijo, kćerke Jelena i Nikolina, brat Milan, sestre Jelena i Marica te rodbina i prijatelji