Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja – Oči mnogih uprte u Slunj

5 kol

Današnji dan poznat kao Dan domovinske zahvalnosti duboko se urezao u kolektivnu svijest naroda. Drugi državni praznici bilježe se službeno a današnji dan slavi narod koji ga je prepoznao kao svoj dan. Zahvalnost za dar slobode i mira jednostavno svakoga dotakne. Jednako obične ljude kao i intelektualce, pjesnike, radnike i težake…

Danas je uz Knin centar Hrvatske Slunj. Dok je u Kninu državni vrh, slavlje u Slunju ima pučki, narodni karakter. Veliki koncert Thompsona i prijatelja u Slunju digao je na noge staro i mlado. O tome se govori ovih dana ne samo u Slunju i okolici. Preko društvenih mreža dogovaraju se grupe za dolazak u Slunj.

Jutros je u 7 sati počela je hodnja (hodočašće) od Kamenice do Slunja. U Kamenici su slunjski mladići i muževi u rovovima četiri godine gledali prema svojim kućama i čekali dan povratka. On je nastupio 4. kolovoza 1995. Danas će branitelji, mladići i djevojke pa i djeca, pješice proći tu razdaljinu od 25 kilometara kao uspomenu na slavni povratak.

Danas u 10 sati na brdu i pod brdom Kurjevac kod Primišlja polaganje vijenaca i svijeće za poginule u “Oluji” 1995.

U 17 sati doček hodočasnika i polaganje vijenaca u parku pred spomenikom braniteljima. U 18 sati misa za domovinu i poginule.

Nakon 18 sati na velikoj pozornici u gradskom igralištu u Slunju KUD-ovi počinju s pjesmama i kolima. Sve je to priprema za dugo očekivani koncert Marka Perkovića Thompsona i kumova.

Jutros smo prošetali po Slunju. Pomalo pristižu ljubitelji glazbe, ugostitelji već rade punom parom. Domaćini imaju pune ruke posla. Policija je već raspoređena na sve punktove po gradu..

Svaki slobodni prostor u Slunju zauzeli su ugostitelji

Pozornica na igralištu tijekom će dana biti “ušminkana”

D1 u Slunju koja prolazi pokraj igrališta po svoj će prilici biti zatvorena