Slunj: Dan Grada i krštenje dvoje djece

6 kol

Današnji dan, 6. kolovoz, slavi se kao Dan Grada Slunja. Čitav niz kulturnih i športskih događanja prethodilo je ovom danu. Jučerašnji dan ostat će zapamćen kao neponovljiv. Pješačenje od Kamenice do Slunja na spomen četverogodišnjeg progonstva, otvaranje izložbenog korza s 15-štandova s izloženim rukotvorinama iz kućne radinosti, polaganje vijenaca i molitva pred spomenikom braniteljima i vrhunac: koncert Marka Perkovića Thompsona i Mate Bulića. U predigri koncerta KUD-ovi su pokazali dio svoga umijeća.

Danas je slavlje Dana Grada Slunja počelo svečanom misom u 11 sati koju je služio naš biskup u miru mons. Mile Bogović. On je današnji blagdan Preobraženja usporedio s povratkom kućama nakon četverogodišnjeg progonstva. Na misi su uzeli udjela gradonačelnik Jure Katić sa suradnicima, brojni gosti kao župan Damir Jelić, načelnici ili gradonačelnici prijateljskih općina, predstavnici udruge roditelja čija su djeca poginula ili se vode kao nestala, predstavnici hrvatske vojske, policije i braniteljskih udruga. Simboliku i ljepotu ovoj misi dalo je krštenje dvoje djece. Narod je skladno pjevao. Ova je euharistija predokus vječnosti u koju se ne može ući ako smo opterećeni mržnjom, ohološću, prezirom drugih.

Nakon mise kratko zadržavanje u župskoj dvorani a onda u nastavku svečana sjednica Gradskog vijeća u dvorani Pučkog učilišta. Sjednicu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća g. Ivan Bogović. Pozdravio je drage goste. Klapa Slunjanke otpjevala je zvonkim glasovima Lijepu našu. Gradonačelnik Jure Katić dao je kratko izvješće o radu. Kapitalni objekti vodovod do Veljuna preko Blagaja i odvodnja ne smiju se zaboraviti. Riječ su dobili ugledni gosti: župan Damir Jelić, načelnici Gruda, Castelsangiovani-ja, Krašića…Potom je slijedila dodjela priznanja: posthumno nagradu je dobio pok. Mile Jurčević a nagradu je primila supruga Barka s djecom, za velike športske uspjehe nagradu je dobila je Nikolina Požega i liječnik dr. Vlado Bakalar za nesebično služenje…On se i zahvalio u ime nagrađenih.

Otvorena je prigodna izložba radova slunjskih osmoškolaca na temu progonstva i povratka.

Krštenje malog Borne i Kire

Misa u 11 sati

Sa svečane sjednice

Nagrađeni na dan Grada Slunja

Prisjetili smo se 40 godina prijateljstva između Slunja i talijanskog grada Castelsangiovanni

Klapa Slunjanke

Obnovljeni slunjski zbor “Lovor” otpjevao je dvije prekrasne pjesme