Cvitović -Gnojnice: slavlje Gospe Snježne

13 kol

Nakon nesnošljivih vrućina danas je ugodan dan. Osvježenje koje smo priželjkivali konačno je došlo. Danas je Božji narod u slunjskom kraju pohrlio u crkve. Plovidba po uzburkanom moru života traži odmor u Gospodinu. A mnogi su ga danas našli. Posebno je bilo u Gnojnicama, naselju koje spada u župu Cvitović i općinu Cetingrad. Ovdje su otkriveni temelji crkve MB iz predturskih vremena. To je bio povod da se ovdje, na malom brežuljku, izgradi kapela posvećana Gospi Snježnoj. Gradio ju je župnik Anto Trgovčević. Danas su se mnogi uputili prema ovoj kapeli. Vozila treba ostaviti u podnožju i popeti se k crkvici na mali brežuljak. U 17 sati župnik Šimo Božić uz suslavlje mons. Marijana Ožure počeo je misno slavlje. Ljudi su u hladovini oko kapele. Gospa je vjerom prihvatila Božju ponudu i uključila se u velebni Božji plan spasenja. Njezina vjera je uzor vjere svakog vjernika. Narod je pjevao i molio a u ovom slavlju sudjelovala je i priroda. Ovdje smo mogli susresti i ljude iz dalekih zemalja, Amerike, koji su došli u zavičaj da otpočinu i dotaknu zemlju natopljenu znojem prijašnjih generacija. Zapažena je među narodom i načelnica općine Cetingrad Marina Kalić.

Slavlje od kapele preselilo se uz obližnju Koranu. Velika čistina ovdje je idealna za druženje. Kupači ovamo dolaze čitavo  ljeto iz susjednih sela. Domaćini su se pobrinuli za jelo i piće. Narod je u grupicama odmarao dušu u ovoj predivnoj prirodi. Odlazeći odavde čovjek poželi ponovno doći.

Zanimljivo je porijeklo imena Gnojnice. Prema tumačenju mještana, prvi doseljenici (nakon prestanka turske opasnosti) počeli su obrađivati zemlju. Što god bi posadili to je raslo kao da je tlo dobro pognojeno. Odatle naziva naselja Gnojnice!

Misa na otvorenom pred kapelicom

Narod u molitvi

 

 

Nek ti kušin (jastuk) bude stina ali Hrvatsku sine voli…

Druženje uz Koranu