Teroristički napad u Barceloni

17 kol

Najmanje 13 mrtvih i velik broj ranjenih bilanca je terorističkog napad kako javljaju svjetski mediji. Pješaci pregaženi na nogostupu. Atentatori u bijegu. Dvije naoružane osobe povukle su se u jedan restoran i vjerojatno drže taoce. Kombi je započeo svoju ubojitu vožnju od trga Catalunya sve do trga tržnice Boqueria, na udaljenosti dužoj od 600 metara. Policija je naredila evakuaciju trgovina u zoni Trga Catalunya, trgovačkog srca grada koji u ovom razdoblju posjećuju tisuće turista a koji se nalazi na maloj distanci od mjesta atentata. Postaja podzemne željeznice Catalunya, licej i Dressans na Rambli zatvoreni su. /Famiglia cristiana/

Isti način atentata kao u Londonu:  furgon kojim upravljaju dvojica terorista spremni na samoubojstvo gaze muškarce i žene koji su krivi  samo zato što su se našli na tom mjestu i u tom momentu. Napadi su to koji se teško mogu predvijdjeti i kontrolirati usprkos prisutnosti policije i nadzornih kamera.

Terorizam kao sjena prati ljudsku povijest. Za vrijeme blokovske podjele svijeta terorističke su grupe sijale strah po demokratskim zemljama zapada ali su to radili u velikoj konspiraciji. Njihovi su motivi bili ideološki. Današnji teroristi rade to grubo, u sred bijela dana, spremni su poginuti za svoju izopačenu ideju. Žele skrenuti pažnju na sebe i stvoriti paniku u društvu. Oni se hrane velikim publicitetom u medijima.

Možemo zamisliti kao odgovor na ovaj tip terorizma ovaj scenario: sve su osobe  “čipirane” i uspostavljena je totalna kontrola. Privatnost je žrtvovana. Čak će mnogi tražiti  da budu “čipirani” da se zaštite! Idemo li prema društvu u kojem će Veliki Brat sve znati i vidjeti? Nisu li teroristi navjestitelji takvoga društva ili “korisni kreteni” koji će ubrzati njegovo ostvarenje – pitaju se razumni ljudi.